BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kobani'ye insani koridor açılamaz çünkü

HDP'nin Kobani için insani koridor açılsın talebi ne kadar gerçekçi? Dış politika uzmanı Bora Bayraktar'dan cevap var.

Abone ol

Kültür Üniversitesi öğretim Üyesi Bora Bayraktar, uluslarası karar olmadan Türkiye'nin insani koridor açamayacağını söyledi.

Kültür Üniversitesi öğretim Üyesi Bora Bayraktar, konuk olduğu CNN ekranlarında Kobani krizi değerlendirdi.

Uluslararası karar olmadan Kobani için koridor açılamayacağını belirten Bayraktar, HDP'nin son günlerde Kobani'de yaşananlar nedeniyle duygusallıka realiteden koptuğunu belirtti.

Devletler arası ilişkilerde ani kararlar statükoyu çabuk bozacak adımların atılmayacağının altını çizen Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti:

HDP'NİN İKİ YANLIŞI

"Koridor açma politikası şu anlama geliyor. Türkiye bir yandan bazı örgütlere destek olmakla suçlanıyor. Kanıtını görmedik ama bir söylem var. Şimdi aynı şekilde söylemi bu sefer diyorsunuz ki oraya değil de buraya destek yapın. Aynı yanlışı burada da yapın. Böyle devlet idaresi olmaz. İkincisi kanton talebinin tanınması statüsü var. Şimdi bu da devletler arası ilişkilerde toprak bütünlüğü esastır. Son iki yüzyılda bütün çatışmalar toprak ihlalinden çıktı. Şimdi bir yandan toprak bütünlüğünden böz edeceksiniz sonra oradaki parçalanmaları tanıma yoluna gideceksiniz."

YABANCI ASKERİN İZİNSİZ GİRMESİ

Uzmanların büyük bölümü insani koridorun güvenliğinin Esed güçleri dışında bir kuvvet sağlayabileceğinden bu da yabancı bir barış gücünün Suriye'ye girmesi demek  anlamına geldiğini belirtiyor. Suriye yönetiminden izin alınmadan koridor açılamayacağı aksi halde bunun savaş ilanından farksız olacağı görüşü dile getiriliyor.