BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kobani'de son durum IŞİD'den YPG'ye şok!

Kobani'den gelen son dakika haberlere göre IŞİD YPG'ye ait asayiş merkezi ile adalet binasını ele geçirdi, işte Kobane'de son durum.

Abone ol

KOBANİ'den gelen son dakika bilgilere göre IŞİD son hamlesinde YPG'ye ait iki önemli merkezi ele geçirdi. Kobane'nin yüzde 30'dan fazlasını ele geçiren IŞİD güçlerine karşı hava saldırıları da sürüyor.

IŞİD ablukası altındaki Kobani'de hayati öneme sahip Mürşitpınar Sınır kapısında son durum değişmedi. IŞİD tüm gücüyle kapıyı almak için saldırmasına rağmen henüz ele geçirebilmiş değil. IŞİD, Mürşitpınar sınır kapısını ele geçirdiği taktirde Kobani'yi tamamen kuşatmış olacak.

KÜRTLER : YÜZDE 70'İ BİZDE

Kobani kantonu Eşbaşkanı Enver Müslim Kobani'nin yüzde 70'inin ellerinde, yüzde 30'unun da IŞİD militanlarının denetiminde olduğunu söyledi.

BBC'ye açıklama yapan Müslim "Doğu, batı, güney cehpelerinde çok şiddetli çatışmalar var. Ağır silahlarla saldırılyorlar. Rakka, Mındıc, Telabiyad ve Ceraplus'tan silah ve insan takviyesi yapıyorlar" dedi.

IŞİD YPG MERKEZİNİ ALDI

Kobani'nin doğu tarafında bulunan Mürşitpınar Sınır Kapısı'na bir buçuk kilometre uzaklıkta bulunan ve YPG'ye ait asayiş binası IŞİD'in elinde. Enver Müslim kentteki YPG Asayiş Merkezi ve Adalet Merkezi IŞİD'in eline geçtiğini de doğruladı.

IŞİD militanlarının Mürşitpınar sınır kapısına yoğun saldırılar düzenlediğini de ifade eden Müslim "Ama hala bizim elimizde" diye konuştu.

KOBANİ'NİN YÜZDE 35'İ GİTTİ

YPG'ye yakın Kürt gazeteci Ferhat Şami ise Kobani'nin durumu hakkında farklı bir bilgi aktardı. Şami'nin açıklamasına göre, IŞİD kentin yüzde 35'inden fazlasına hâkim oldu.

Şami, IŞİD'in Kobani’nin doğusunda, içinde hapishane de bulunan Asayiş binası, Adliye ve Saraylar binası gibi güvenlik çemberi olarak bilinen bölgedeki önemli binaları ele geçirdiğini doğruladı. Şami, IŞİD’in Kobani’nin doğu tarafından üç eksen üzerinden ilerlemeye çalıştığını ve o bölgede şiddetli çatışmaların yaşandığını da aktardı.

ÜÇTE BİRİ IŞİD ELİNDE DENİLMİŞTİ

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü de, IŞİD’in hava bombardımanına rağmen 9 Ekim Perşembe günü şehirde ilerlemeye devam ettiğini ve şehrin üçte birini elinde tuttuğunu öne sürmüştü.

Türkiye tarafında ise Türk zırhlı birlikleri sınırda beklemeye devam ediyor.

IŞİD'İN KOMUTA TESİSİ VURULDU

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırıları ise sürüyor. 2 gün içinde 6 saldırı düzenlendi. Saldırılarda IŞİD’in bir savaş mevzii ve örgüte bağlı iki birlik vuruldu. Ayrıca bir komuta kontrol tesisi ve üç kamyon da imha edildi.

Uluslararası koalisyona bağlı savaş uçaklarının sabah saatlerinden bu yana Kobani üzerinden uçuşları devam ederken, IŞİD ile PYD’nin silahlı kanadı YPG güçleri arasındaki çatışmalar da sürüyor.


IŞİD 700 METRE GİRDİ AMA ÇEKİLDİ

Kentin batısında cuma gecesi saldırıya geçen IŞİD'e bağlı gruplar kentin 700 metre içine girdi. Ancak daha sonra YPG güçlerinin karşılık vermesiyle birlikte IŞİD yeniden batı girişine çekildi. Halihazırda batıda YPG saldırıya geçerken doğu ve güneydoğuda ise IŞİD saldırıyor.

AVRUPA'DA KOBANİ EYLEMLERİ

0.20141011205050.jpg
Öte yandan Türkiye'deki Kobani eylemleri yurt dışına da taştı. Almanya'nın Düsseldorf kentinde en az 20 bin kişi Kobani'ye destek gösterisi yaptı. Eylem olaysız sona erdi.

Londra'da da parlamento binasının önünde yüzlerce kişi Kobane eyleminde buluştu.

IŞİD ANBAR'I DÜŞÜRMEK ÜZERE

Öte yandan Irak'ın batısındaki Anbar bölgesinin IŞİD'in eline geçebileceğini söyleyen Iraklı yetkililer acil askeri yardım talabinde bulundu. Bölgenin başkenti Ramadi'ye saldıran IŞİD militanları bölgedeki ordu üslerini ele geçirdi.

ABD'li bir yetkili AFP Haber Ajansına yaptığı açıklamada Anbar'daki durumun "hassas" olduğunu söyledi. Irak ve Suriye'de geniş bölgeleri ele geçiren IŞİD militanları Suriye-Türkiye sınırındaki Kobani'yi de denetimleri altına almaya çalışıyor.

STRATEJİK ÖNEME SAHİP

Stratejik açıdan önemli Anbar bölgesi Irak'ın ikinci büyük barajı Haditha Barajına da ev sahipliği yapıyor. Anbar bölgesinin ele geçirilmesi IŞİD'in bir ikmal hattı kurması ve potansiyel olarak başkent Bağdat'a saldırılar düzenleme kabiliyeti kazanmasına yol açabilir.

Irak'ta yayın yapan El Şarkiye Televizyonu'nun haberine göre Anbar Bölge Konseyi Irak hükümetinden IŞİD militanlarıyla mücadele için ABD kara güçlerinden yardım istenmesini talep etti.

Irak Başbakanı Haydar el Abadi birçok kez Irak'ta yabancı kara güçlerine karşı çıkmıştı.

IŞİD militanlarına karşı hava saldırıları düzenleyen ABD örgütün Haditha Barajını ele geçirmesini önlemişti. Ancak IŞİD hala bölgede ilerlemesine devam ediyor.

Times gazetesinin haberine göre Anbar Bölge Konseyi'nin Başkan Yardımcısı Faleh el Issavi Anbar'ın "10 gün içinde IŞİD'in eline geçebileceği uyarısında bulundu.

ANBAR'DA DURUM HASSAS

El Issavi Kobani'deki çatışmaların uluslararası toplumun dikkatini IŞİD'in Anbar'daki ilerleyişinden uzaklaştırdığını vurguladı. Adının açıklanmasını istemeyen Amerikalı bir savunma yetkilisi AFP'ye yaptığı açıklamada Anbar'daki durumun "hassas" olduğunu söyledi.

ABD'li yetkililer Irak hükümeti güçlerinin IŞİD tehdidiyle etkin bir şekilde mücadele edemediğini belitti.

Bir yetkili Kürt güçleri ve Irak Ordusu'nun etkinliğinin kıyaslanamayacağını vurguladı.

Yetkili, "Kürtler hareket ediyor. Kentleri ve bölgeleri geri alıyorlar. Ancak Irak Ordusu bir operasyona başlıyor ve bir kilometre sonra duruyor" dedi.