BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

'Türkiye Kobani için sivilleri silahlandıramaz!'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, IŞİD'e karşı Kobani savunmasına katılmak isteyen sivillere Türkiye’nin izin vermediği yönündeki iddiaları yanıtladı.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kobani'ye savaşmaya gitmek isteyen sivillere Türkiye'nin silah veremeyeceğini, bunun bir suç olduğunu söyledi. Türkiye'nin kara harekâtına tek başına girmeyeceğini de yeniden vurguladı. Çavuşoğlu, hükümetin çözüm sürecinden de asla vazgeçmeyeceğini ifade etti.

Türkiye’nin sivilleri silahlandıramayacağını söyleyen Çavuşoğlu, sivilleri savaşa göndermenin suç olduğunu belirtti. France24 televizyon kanalının sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türkiye sivilleri silahlandıramaz ve onlardan terör gruplarına karşı savaşmasını isteyemez. Zira sivilleri savaşa göndermek suçtur” ifadesini kullandı.

Kobani’den kaçarak Türkiye geri gelen sivillerin bu bölgeye yeniden savaşmaya gönderilmesinin doğru olmadığını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, “Bu insanlar zaten bölgedeki terörden kaçıp Türkiye’ye sığındılar. Neden geri dönmek istesinler?” diye konuştu.
Fransa’nın desteğini alan ancak henüz ABD’nin kabul etmediği Suriye’de uçuşa yasak ve güvenli bölge planlarının uygulanabilirliği sorusuna Çavuşoğlu şöyle yanıt verdi:

“Kobani’deki olaylar Suriye’de yaşananların sadece bir parçasıdır. Bu planının uygulanabilmesi için kapsamlı bir strateji gerekir. İşin askeri, siyasi ve insani boyutu düşünülmelidir. Hava saldırıları IŞİD’e karşı Kobani’de faydalı oldu mu? Hayır, başarısız oldu. Tek başlarına yetersiz kalıyorlar.”

"Sinekleri tek tek öldürmek doğru strateji değil"

Çavuşoğlu, Türkiye'nin bunun yerine teröre karşı küresel bir mücadele planı önerdiğini söyledi. “Sinekleri tek tek öldürmek doğru strateji değil, terör sorununa neden olan gerekçeleri ortadan kaldırmak gerekiyor” diyen Çavuşoğlu, Irak'taki durumdan Nuri Maliki'nin, Suriye'deki durumdan da Beşar Esed'in sorumlu olduğunu ifade etti.
Türkiye ile Fransa’nın Esed rejiminin gitmesi konusunda hemfikir olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Beşar Esed’e İran ve Rusya’nın destek verdiğini ancak ABD ve bazı AB ülkelerinin bu konuda yeterince açık olmadığını söyledi. Esed rejiminin IŞİD’den çok da farklı olmadığını ifade eden Dışişleri Bakanı, rejimin kendi halkına saldırdığını hatırlattı.

"Türkiye kara harekâtına tek başına girmez"

Türkiye'nin ittifak üyeleri ile stratejik konuda anlaşma sağlaması halinde kara birlikleri göndermeye hazır olduğunu ifade eren Çavuşoğlu, aksi takdirde ''Türkiye'den tek başına hareket etmesini beklemenin adil ve gerçekçi olmadığını'' ifade etti. Çavuşoğlu, güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge kararları alınmadan da bu seçeneğin gerçekçi olmadığını belirtti.

"Çözüm sürecinden asla vazgeçmeyeceğiz"

Mevlüt Çavuşoğlu, Kobani’nin IŞİD kontrolüne geçmesi halinde çözüm sürecinin geleceğinin ne olacağı sorusuna, “IŞİD, Türkmen bölgelerini ele geçirirken ve diğer bölgelere ilerlerken neden bir şey demediler? Biz hükümet olarak çözüm sürecini başarılı kılmak için elimizden geleni yapıyoruz. Fakat bizim için PKK halen bir terör örgütüdür. Sadece bizim için değil, aynı zamanda Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’in de terör örgütü listesindedir“ yanıtını verdi.
Çavuşoğlu, “Biz sadece PKK ile değil, toplumun tüm kısımlarıyla görüşüyoruz. Fakat PKK hâlâ silah bırakmadı. Silah bırakıp faaliyetlerine son vermedikçe, terör örgütü olmaya devam edecekler. Bu terörist grup diğerinden daha iyidir diyemeyiz''” diye konuştu.

“PKK ile görüşmelere son verecek misiniz” sorusu üzerine Bakan Çavuşoğlu, “Hayır, çözüm sürecinden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu sürecin başarılı olmasını istiyoruz ve samimiyetle bütün çabamızı ortaya koyuyoruz. Fakat onlar da üzerlerine düşeni yapmalılar” yanıtını verdi.