BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.430,64
HABER /  GÜNCEL

Kobani sınırındaki köyler boşaltılıyor

Pazar günü Kobani sınırındaki Büyük Kendirli köyüne havan topunun düşmesi ve 5 kişinin yaralanmasının ardından, Valilik sınırdaki köyleri boşaltma kararı aldı. Köy halkının tahliyesi bu sabah başladı.

Abone ol

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde Kobani sınırında bulunan, Büyük Kendirli ve Küçük Kendirli köyleri valilik tarafından güvenlik gerekçesiyle boşaltılıyor. Askerin köylülerin çıkması için anonslar yaptığı bildiriliyor.

Suriye’nin Kobani kentinde YPG ile IŞİD arasında şiddetli çatışmalar sürerken, çatışmaların etkisi sınır köylerine kadar uzandı. Pazar günü Büyük Kendirli köyündeki bir eve, Suriye’den gelen bir havan topu mermisinin düşmesi sonrası, Şanlıurfa Valiliği güvenlik gerekçesiyle köyleri boşaltma kararı aldı.

Sınıra yaklaşık 2 km mesafede bulunan evin duvarına isabet eden merminin patlamasıyla, ikisi çocuk, beş kişi yaralandı. Yaralılardan ikisinin tedavisinin hastanede sürdüğü belirtildi.

Askerler Pazar günü köye gelerek anons yaptı ve valiliğin kararını köy halkına bildirdi. Ancak köy halkından kimsenin evlerini terk etmediği görüldü.

O sırada köyde bulunan HDP milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Faysal Sarıyıldız köyde bulunan partililerin güvenlik gerekçesiyle ayrılmalarını istedi.

Tahliyeler başladı

Doğan Haber Ajansı, Büyük Kendirli ve Küçük Kendirli köylerinin bu sabah itibariyle tahliye edildiğini yazdı. Ajans, köy halkının kamyonetlerle Suruç ilçe merkezine taşındığını bildirdi.

Merminin düştüğü bölgenin yakınındaki Suriyelilerin barındığı Süleymanşah Geçici Barınma Merkezindeki sığınmacılar da 11 Nisan Mahallesi'nde yeni oluşturulan bir merkeze taşındı.

Asker köy ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi alırken basın mensuplarının bulunduğu tepe de güvenlik gerekçesiyle boşaltıldı.

BBC aracına gaz fişeğiyle müdahale

BBC muhabiri Paul Adams, söz konusu tepeden basın mensuplarının ve diğer kişilerin uzaklaştırılmasını anons ederken, polis biber gazıyla müdahale etti.

BBC kameralarına yansıyan müdahalede, aracın içine giren gaz kapsülünün küçük çapta bir yangına neden olduğu görülüyor.

Araç zarar görürken, BBC muhabirlerinin olaydan yara almadan kurtuluyor.

Çatışmalar çok şiddetli

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile Kürt YPG (Halk Savunma Güçleri) arasındaki çatışmaların sürdüğü Suriye'nin Kobani kentinde çatışmalar yoğun şekilde devam ediyor.

Özellikle doğu ve batı cephelerde çatışmanın şiddetlendiği bildiriliyor.

Kent merkezine yakınlığıyla bilinen Mıştenur köyünün doğu yakasının IŞİD militanlarınca ele geçirildiği belirtiliyor.

Çatışmaların artmasıyla, Mürşitpınar sınır kapısı çevresine çok sayıda asker sevk edildi.

"'Kobani'ye sahip çıkın' çağrısı

Dün akşam bir açıklama yapan PYD Eş Başkanı Salih Müslim de "Kim ne yapacaksa şu anda yapsın. Halkımız her tarafta ayağa kalksın" dedi. Benzer bir açıklama KCK üst düzey yöneticilerinden de geldi.

Murat Karayılan, Cemil Bayık ve diğer üst düzey KCK yürütme konseyi üyeleri Pazar akşamı tweet atarak, "Gençleri kadınları 7'den 70'e Herkesi Kobane'ye Sahip çıkmaya Onurumuzu Namusumuzu Korumaya Metropolleri işgal etmeye Çağırıyoruz...." dedi.

Kobani Kantonu Eş Başkanı Enver Müslim, kentteki son gelişmeleri Cumartesi günü BBC Türkçe'ye aktarmıştı.

Müslim, kent savaşının hala başlamadığını, IŞİD militanlarının doğu cephesinde 1 kilometre mesafede olduklarını söylemişti.

Kobani'nin hala kontrollerinde olduğunu söyleyen Müslim, militanların güney cephesinde 2 kilometre, batı cephesinde ise 3 kilometre mesafede olduğunu kaydetmişti.

Müslim ayrıca IŞİD koalisyonundan ve Türkiye'den yardım beklediklerini de sözlerine eklemişti.

Geçen ay Kobani sınırına dayanan IŞİD militanları, kente bağlı çok sayıda köyü ele geçirdi. Bölgede savaştan kaçan yaklaşık 180 bin kişi Türkiye'ye sığındı.

PKK'ya yakınlığı ile bilinen Halk Savunma Birlikleri (YPG) kuvvetleri, 20 günü aşkın süredir Kobani'yi korumak için IŞİD militanlarına karşı mücadele veriyor.