BIST 9.935
DOLAR 32,48
EURO 34,77
ALTIN 2.442,50
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Klonlanan cep telefonları için uyarı!

İtibar Koruma Uzmanı Avukat Kürşat Ergün, klonlanmış telefonlar konusunda tüketicileri uyardı.

Abone ol
Kullandığınız telefonunuz klonlanmış olabilir! Bilişim Hukuku Derneği Sözcüsü ve İtibar Koruma Uzmanı Avukat Kürşat Ergün, klonlanan IMEI numaraları için kullanıcıları uyardı. Cep telefonunuza elektronik kimlikle ilgili uyarı gelmesi halinde, cep telefonlarını aldıkları firmaya başvurmalarını isteyen Ergün, kopyalamanın suç olduğunu ve kullanıcıların bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Son günlerde özellikle çalıntı ve yurt dışından getirilen kaçak telefonların elektronik kimliklerinin kopyalandığını söyleyen Avukat Kürşat Ergün, bu tür cihazların 30 gün içerisinde ilgili birimler tarafından kilitlendiğini belirtti.

Yaptığı açıklamada, özellikle yurt dışırdanr getirilen kaçak telefonların Türkiye'de çalışmasını sağlamak için IMEI numaralarının klonlandığını anlatan Ergün, hırsızların da cep telefonları vasıtasıyla elektronik izlemeden kurtulmak için aynı yönteme başvurduğunu belirtti. Böyle bir durumda kullanıcıların, cep telefonlarını satın aldıkları firmaların müşteri hizmetlerine başvurmaları gerektiğini kaydeden Ergün açıklamasında şunları söyledi:
 
"Müşteri hizmetleri cep telefonu faturasını, doldurulmuş olan klonlama beyannamesi formunu ve nüfus cüzdanı fotokopisini istiyorlar. Akabinde sorunu çözerek cep telefonunu kullanıma açıyorlar. Ancak sorun tam anlamı ile çözülmüyor. Çünkü IMEI numarası klonlanmış olan cep telefonu sadece belirteceğiniz tek bir gsm hattı ile çalışıyor."

Açıklamasında Yargıtay'ın konu ile ilgili bir kararıyla ilgili değerlendirmede de bulunan Ergün, tüketicinin elindeki malın ayıplı olduğunu isbat edebilmesi için satıştan sonra klonlanmaması gerektiğini belirtti.