BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.431,42
HABER /  SAĞLIK

Ayçiçek yağı için çok önemli uyarı!

Ayçiçek yağında yapılan hileler üreticileri kızdırdı!

Abone ol
Et ve süt ürünlerinde hileli üretimler denetimlerle ortaya çıkarken, benzer hilelerin ayçiçeği yağında da yaşandığı ileri sürüldü. Bitkisel yağda vatandaş iki yöntemle mağdur ediliyor.
 
Bitkisel yağda vatandaşın mağdur edildiği ilk yöntem maliyeti düşürmek amacıyla ayçiçeği yağına kanola ve soya yağı katmak. Fiyatların çok yüksek olduğu dönemlerde ayçiçeği yağına, pamuk çekirdeği yağı da katılıyor. Vatandaşı mağdur eden ikinci bir yöntem ise mevzuata uygun olarak üretilen karışım yağlar.

FİYATLARA DİKKAT EDİN

Bitkisel yağ olarak satılan ürünlerde hangi bitkilerden ne oranda kullanıldığına yönelik herhangi bir ibare yer almıyor. Uzmanlar, “5 kilo ayçiçeği yağı  22-23 lira iken 14-15 liraya satılıyorsa dikkatli olunması gerekiyor.” uyarısı yapıyor.

Türkiye’nin her yıl ayçiçeği, kanola ve palmiye yağı için yurtdışına 2 milyar dolar ödediğini aktaran Tekirdağ Ticaret Borsası Başkanı Osman Sarı, ‘bitkisel yağ’ etiketi ile satılan yağların içerisinde hangi karışımların olduğunun belli olmadığına dikkat çekiyor. Karışım yağların mevzuata uygun olduğu için müdahale edilemediğini belirten Sarı, “Ayçiçeği yağının fiyatı artınca diğer yağların maliyeti düşük kaldığı için karışım yoluna gidilebiliyor. Varoşlarda düşük fiyata bu ürünler alıcı buluyor.” dedi. Üretimin artıp maliyetin düşmesi için ayçiçeğine verilen 27 kuruşluk desteğin artırılması gerektiğini belirten Sarı, kanolaya verilen desteğin ise 40 kuruş olduğuna dikkat çekti.