BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,80
ALTIN 2.433,66
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

KKTC LYS şokunu tartışıyor!

LYS'de başarısız olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'inde eğitim sistemi tartışılıyor.

Abone ol

KKTC Milli Eğitim ve Kültür eski Bakanı Canan Öztoprak, başarısızlığın sebebinin düşündürücü olduğunu belirtti. Canan Öztoprak, LYS başarısızlığının sorgulanması gerektiğine dikkat çekti. Öztoprak yaptığı açıklamada,"Bu sonuçlar eğitim sistemimizin alarm verdiğini gösteriyor. Türkiye'de bazı bölgelere baktığımız zaman bizim öğrencilerimiz varlık içinde yaşıyor. Bunlara karşı bu sonucu almamız düşündürücü ve sorgulanması gerekir."dedi.

Ada'daki vatandaşlar ise son yıllarda okullarda yaptıkları grevler ve Kur'an Kursu baskınlarıyla gündeme gelen eğitim sendikalarını sorumlu tutuyor.

ÖSYM tarafından açıklanan LYS sonuçlarına göre, Türkiye'de TM puan türünde en başarısız il olan Şırnak'ta puan ortalaması 252,221 iken, bu oranın KKTC'de 234,480'e düşmesi büyük yankı uyandırdı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, KKTC'nin Türkiye'deki tüm illerden daha düşük bir ortalamaya sahip olduğunu açıklamıştı.

EĞİTİMCİLER AYLARCA GREV YAPARSA EĞİTİM SEKTÖRÜNDEN NE BEKLENEBİLİR

Kuzey Kıbrıs'ın bu derece kötü bir ortalamaya sahip olmasını, eğitim sendikalarının öncülüğünde öğretmenlerin dönem dönem aylarca grev yapmalarına bağlayan gazeteci yazar Yurdagül Beyoğlu Cihan'a yaptığı açıklamada," Üniversite sınavından çıkan sonuç bize gösteriyor ki KKTC'de eğitim bitmiştir. Suçlu ise hükümeti sağmal inek gibi gören sendikalar ile bu çirkinliğe fırsat veren kimi öğretmenlerdir. Bu ülkenin sendikaları, yasaların kendilerine verdiği sınırsız hak sayesinde istedikleri gibi at oynatmakta, istedikleri duruma müdahale etme cüreti göstermektedirler. CTP Hükümeti'nin son üç yılı grevlerle geçmiştir. Okulların kapısına asılan "bu iş yerinde grev var" sözü olayın mantığını ortaya koymaktadır.