BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.399,82
HABER /  GÜNCEL

Kıymada ET yok!

Hazır kıyma sağlığı tehdit etmeye devam ediyor. İçinde etten başka her şey var

Abone ol

Konya’da Tarım İl Müdürlüğü ve Karatay Zabıtası tarafından Kadınlar Pazarı’ndaki kasaplara yönelik yapılan denetimler sonucu 76 kilogram kıyma ile 43 kilo sucuk imha edilirken, kasaplara para cezaları uygulandı.

Hazır kıyma satışının kesinlikle yasak olduğunu ifade eden yetkililer, "Bırakın yasağı delmeyi, inanılmaz ölçüde sağlıksız ürün satıyorlar.
Tavuk taşlığı, sakatat, fazla miktarda yağ ve çok az miktarda kırmızı et ile kıyma yapıyorlar. Zaten taşlık, kıymaya gereken görüntüyü sağlıyor.
Tavuğun etini iyice sıyırıp kıymaya atıyorlar. Bu şekilde 1,5-2 YTL’ye mal edilen kıymayı 5-6 YTL’ye satıyorlar" dedi.

Bu şekildeki hazır kıymadan yüzde 300’lere varan oranlarda kar edildiğini belirten yetkililer, "Halk sağlığını fazla umursayan yok.

İçindeki kırmızı eti bile nasıl buldukları düşündürücü. Biz bin ya da 2 bin YTL ceza yazsak bile korkmuyorlar. Kiloda 3-4 YTL kar eden bu kişilerin aylık kazancı çok yüksek oluyor" diye konuştu.

Öte yandan, bölgede 5 YTL’ye hazır kıyma satan bir esnafın dükkan önünde poşetlerle köpekler için tavuk kemiği satması dikkat çekti. Normalde tavuk eti satmayan esnaf, kemiklerin poşetini 2,5 YTL’ye satıyor.

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kadınlar Pazarı ve çevresinde genellikle açıkta, sağlık açısından riskli gıdalar satıldığını bildirdi.

Özellikle ucuza satılan hazır kıymaların kesinlikle tüketilmemesini öneren Çelebi, "Düşünün 5-6 YTL’ye siz kıyma satmak isterseniz nasıl maliyeti düşürürsünüz. İçine ucuz olan tavuk eti, sakatat, taşlık, yağı doldurursanız maliyet düşer. Bunu kıyma adı altında tüketmek hiç de sağlıklı değil. Ne yazık ki bu şekilde üretilen hazır kıymalar talep görüyor" dedi.