BIST 10.547
DOLAR 32,28
EURO 35,04
ALTIN 2.480,47
HABER /  DÜNYA

Ölünün organına el konacak

Organ ihtiyacı için böyle bir formül bulundu. Ölünün organlarına el konacak

Abone ol İngiltere'de hükümet, organ naklinde ihtiyacın karşılanması amacıyla nakillerde ölen kişinin organının alınması için kendisinin veya ailesinin 'onayını' zorunlu olmaktan çıkartmaya hazırlanıyor.

Konuyla ilgili olarak The Sunday Telegraph gazetesi için bir makale kaleme alan Başbakan Gordon Brown, bu alandaki çalışmaları düzenleyecek yasal hazırlık için talimatı bizzat verdiğini açıkladı.

Böyle bir sistemin binlerce kişinin hayatını kurtarabileceğini belirten Brown, uygulamanın bu yıl başlatılabileceğini bildirdi.

Başbakan Brown'ın bizzat hazırlanmasına önayak olduğu sistemde ölen kişi ya da ailesinin bunun aksine hukuki bir kararı bulunmadıkça organ nakli için onay verdikleri kabul edilecek ve organlar nakil amacıyla alınabilecek.

İngiltere'de halen 8000 kişinin organ nakli için beklediği ve yılda binin üzerinde hastanın gerekli organ bulunamadığı için hayatını kaybettiği belirtildi.

Bu arada hasta haklarını korumak üzere kurulmuş bazı sivil toplum kuruluşları, hükümetin konuyla ilgili yasal hazırlığına karşı çıktı. Bu kuruluşların açıklamasında, bunun kişinin kendi vücudu üzerindeki haklarını ihlal anlamına geleceği savunuldu.