BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.420,93
HABER /  SAĞLIK

Kısırlığı önlemede ümit ışığı

ABD'deki Pittsburgh Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre kök hücre nakliyle sağlıklı spermler üretilebiliyor.

Abone ol

ABD'li bilim adamlarının yaptığı çalışma, kanser sonucu erkeklerde ortaya çıkan kısırlığı önlemede ümit ışığı yarattı.


Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ve radyoterapi, tümörle birlikte sperm oluşturan hücreleri öldürdüğü için erkeklerde üremeyi engelliyor.

Bilim dünyasında çığır açan bir çalışma olarak nitelenen, maymunlar üzerinde yapılan araştırma, dondurularak saklanan spermatogonial kök hücrelerden elde edilen spermin yumurtayla döllenebileceğini gösterdi.

KöK HÜCREDEN SPERM

ABD'deki Pittsburgh Üniversitesi ve The Magee Kadın Araştırmaları Enstitüsü işbirliğinde yapılan araştırmada, kanser sonucu erkeklerde oluşan kısırlığı engellemenin yolunu arayan bilim adamları, daha önceden dondurulan kök hücrelerden sperm elde edilip edilmeyeceği sorusuna cevap aradı.

Araştırmacılar makak türü maymunlar üzerinde yaptıkları çalışmada maymunlardan alarak bir dondurucuda sakladıkları kök hücreleri, kemoterapi uygulanan maymunlara tekrar nakletti. Araştırmada, ilaç tedavisinin ardından kök hücrelerin nakledildiği 12 yetişkin maymundan 9'unun ve 5 genç maymundan 3'ünün yeniden sağlıklı sperm üretebildikleri gözlemlendi.

Araştırmacılar bundan sonra yaptıkları yeni bir bilimsel çalışmayla da, maymunlardan bu şekilde elde edilen spermlerin yumurtayla döllenebildiğini ortaya koydu.
Yapılan araştırma Cell Stem Cell adlı bilimsel dergide yayımlandı.