BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Kırık kalp sendromu diye bir şey var

Yaşadığınız büyük bir şok, sevinç veya üzüntü kalbinizi etkileyebilir.

Abone ol

Yaşadığınız bir şok ölümcül olabilir. Uzmanlara göre ani bir duygu değişimi, üzüntü veya sevinç kalbinizi etkileyebilir, mesela bir sevdiğinizin ölmesi ya da sayısal lotoyu kazanmak. Yaşadığınız şokun sevinç veya üzüntü olması fark etmiyor.  

Alman araştırmacılar büyük şokların insanların kalbini nasıl etkilediğini kanıtladılar. Yaşanan büyük duygu değişimleri vücutta stres oluşturarak aşırı derecede adrenalin hormonu salgılanmasına sebep oluyor, bu da kalbe giden damarları daraltarak kalbi riske atıyor. Kalpte ritim değişikliğine sebep olan bu olay aynen bir kalp krizi gibi vücudu etkiliyor.

"Kırık kalp sendromu" olarak adlandırılan bu durumda hasta önce nefes almakta zorlanıyor, göğsünde ağrı ve batma hissediyor, gittikçe güçsüzleşiyor. Acil müdahele edilmezse bu belirtiler ölümcül sonuçlara yol açıyor.

Dünya çapında böyle vakalara daha önce de rastlanmış olsa da, doktorlar sebebini hiç bir zaman anlayamamıştı. Bu yeni yapılan araştırmayla neden bu duygu değişimlerinin kalpte hasara sebep olduğu bulundu. 

Menopoz döneminde olan kadınlarda daha çok rastlandığı belirtilen bu durumun, neden özellikle bu yaş grubunu seçtiği de bilinmiyor. "Genelde bu olaya sebep olan şey kötü haberler oluyor ama biz iyi de kötü de gördük. Vücudun bu kadar fazla duyguyu aynı anda ve çok yoğun olarak yaşaması sonucu kalp resmen yıkılıyor, çöküyor. Bizim teorimiz, 50 yaş üstü kadınların o kadar yoğunlukta bir stresi kaldırmaya müsait olmaması." diyerek araştırmayı özetliyor Alman Doktor Christoph Nienaber. 

İngiltere'de her sene yaklaşık 6000 kişinin "kırık kalp sendormu"ndan şikayetçi olarak acile yatırıldığı belirtiyor.