BIST 9.805
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.429,85
HABER /  GÜNCEL

İngiliz gazeteden AK Parti'ye uyarı

Türkiye-Suriye arasında yükselen tansiyona İngiliz Financial Times gazetesinden ilginç bir analiz geldi.

Abone ol

Türkiye ile Suriye arasında artan gerginlik İngiliz basınında geniş yer buldu. Yaşanan krizi Financial Times "Türkiye'nin fay hattı" diye yorumlarken, aynı gazete AK Parti hükümetinin durumunu ise "İki ateş arasında" benzetmesiyle yorumladı.

FinancialTimes Suriye'deki çatışmaların Türkiye'deki bir fay hattını gözler önüne serdiğini yazıyor.

Abigail Fielding-Smith ve Daniel Dombey Antakya'da kilisilerin, camilerin Suriye'nin hemen kuzeyinde yanyana durduğunu söyleyerek başlıyor haberlerine.

Esnaftan Naim, arada birilerinin gelip kendisine "Alevi mi, Sünni mi olduğunu" sorduklarını söylüyor.

Financial Times'daki haberde "Fay hattı" ve "gözler önüne serildi" denilen konuyu özetliyor Naim olarak tanıtılan esnafın sözleri.

Financial Times muhabirlerini böyle bir tespit yapmaya yönelten de bir ihtimal esnaf Naim'in devam eden sözleri:

"Suriyeliler buraya gelmeden önce kimse Alevi misin, Sünni mi sorusu sormazdı..."

Financial Times muhabirleri, Suriyeli mültecilerin dini çeşitliliği olan Antakya'da gerginlik yarattığını yazıyor.

100 bin ve belki kayıt altında olmayan diğerlerinin çoğunun Beşar Esad yönetimine ayaklananları desteklediğini okuyoruz.

Hatay'dan, burada Arap alevilerinin yoğunluğundan, Beşar Esad'ın da aynı kimlik kartı ayrıntılarına sahip olduğundan söz ediliyor.

Antakya'daki Arap Alevilerin geçen ay Ankara'nın Suriye'deki silahlı muhalefete desteğini protesto ettiklerini; Antakya'daki Suriyeli mültecilerin de bunu kendilerine karşı düşmanca bir tavır olarak gördükleri yazılıyor.

Türkiye'de Arap olmayan milyonlarca Alevi'nin de Ankara'nın Şam'a karşı duruşuna rıza göstermediği söyleniyor.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Türkiye'nin Suriye politikasını boy vermeye başlayan bir mezhepçiliğin ürünü olarak gördüğünden, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bunu reddettiğinden söz ediliyor.

ESAD'IN TURİSTİK EŞYALARI

Financial Times muhabirleri Antakya'nın Harbiye ilçesindeki kimi tezgahlarda Esad desenli kilim ya da halıların turistik eşya olarak satıldığını aktarıyor.

Humus kentinden Suriyeli bir kadının, Harbiye'de bir lokantaya girdiğinde nasıl içerde Beşar Esad'ı destekleyen Alevi bir grubun toplantı yaptığına tanıklık ettiğini anlatıyor.

Financial Times muhabirleri, resmi yetkililerin Antakya'daki gerilimi önemsiz olarak gösterme eğiliminde olduklarını da yazıyor.

HÜKÜMET İKİ ATEŞ ARASINDA

Financial Times muhabirlerinin Suriyeli bir aktivist dediği Ebu Raman, Türk hükümetinin komünistler, Aleviler ve Suriye'deki rejimi destekleyenleri karşısında bulduğunu ama öbür tarafta da mülteciler ve mültecilerin haklarını savunmaya çalışan uluslararası kuruluşlar olduğunu; hükümetin iki ateş arasında kaldığını söylüyor.