BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,77
ALTIN 2.439,13
HABER /  DÜNYA

Kıbrıs müzakerelerinde yeni düğüm

Kıbrıs müzakerelerinde her iki tarafta iki konuda yine anlaşamadı. Türklerin isteği tazminat Rumlar ise toprak istiyor.

Abone ol

Kıbrıs müzakerelerinde görüşülen mülkiyet başlığında KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun tazminatın, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın da toprak iadesinin öne çıkarılması yönünde çaba harcadığı belirtildi.

Eroğlu ve Hristofyas'ın, müzakereler kapsamında 23 Haziran'daki görüşmede sundukları mülkiyetle ilgili belgeler Rum basınına sızdı.

Politis gazetesi, tarafların müzakere masasına mülkiyete ilişkin düzenlemeler konusunda çok daha detaylı önerilerde bulunduklarını belirterek, liderlerin, "baştaki tezlerinin arkasına saklanarak müzakere gruplarını uzlaşı yörüngesine oturtacak hareketi birbirlerinden bekledikleri" değerlendirmesini yaptı.

Gazete, "Tarafların gösterdiği cesaretsizliği, önceki tezlerinde ısrar etmeleri ve zamanın daralmakta olması nedeniyle bir orta yol bulunması için BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer ile birlikte çalışan Amerikalı hukukçu Jeffery Bates gibi uluslararası uzmanların müdahalesinin neredeyse şart göründüğü" yorumunu da yaptı.

Mülkiyete ilişkin takas, tazminat ve iade önerisinde bulunan Eroğlu, bu seçeneklerin kullanımının belli kriterlere bağlı olacağını ve iadeye ilişkin bazı takvimlerin müzakere edileceğini belirtiyor.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitiris Hristofyas'ın sunduğu belgenin içeriğini özetle, "Federal Kıbrıs'ın üniter ve birleşik ekonomisi olacak. Mal piyasası, ekonominin ayrılmaz bir parçasıdır. Mülkiyetin düzenlenmesi konusunda 10 yıldan fazla geçiş dönemleri olmayacak" ifadelerine yer veriliyor.

Hristofyas'ın belgesine göre, mülkiyet düzenlemesi, 100 bin Rum'un, yapılacak toprak düzenlemelerinin ardından Kıbrıs Rum idaresi altına verilecek topraklara dönmesini öngörmesi gerekiyor.

"Hak sahibi" 60 bin Kıbrıslı Rum ise Kıbrıs Türk idaresi altındaki bölgelere dönme hakkına sahip olacak.

Hristofyas'ın belgesinde, kullanımdaki mülklerle ilgili de kategorilendirme yapılıyor.