BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,81
ALTIN 2.424,05
HABER /  DÜNYA

Gilat Şalit için gösteri yürüyüşü

Şalit'in ailesi tarafıdan başlatılan yürüyüşe binlerce kişi destek verdi. Yürüyüşte İsrail hükümeti duyarsızlıkla suçlanıyor.

Abone ol

Filistinli Hamas grubunu elinde esir olan İsrail askeri Gilad Şalit için bugün binlerce kişinin katıldığı bir gösteri düzenlendi. Şalit'in aile üyelerinin de katıldığı gösteride konuşan esir askerin yakınları ise İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yu hedef aldı. Yürüyüş halinde ki konvoy Tel Aviv'e yaklaştıkça katılımcıların sayısı artarken, bazı yerlerde ise trafik tıkandı.

Gilad Şalit için İsrail'de başlatılan protesto kampanyası, ikinci haftasına ulaştı. 12 gündür düzenlenen gösterilerde İsrail hükümeti, Hamas'ın teklifini kabul ederek esir değişimi yapmaya ve Şalit'i kurtarmaya çağrılıyordu.

İsrail, hafta içinde esir değişimini kabul edebileceğini ve 10 bin Filistinli tutukluyu serbest bırakabileceğini açıklamıştı. Ancak Hamas, önemli olan sayının değil, kimlerin serbest bırakılacağı olduğunu bildirmişti.

Bugün Tel Aviv'in kuzeyindeki Herzliya kentine yürüyen göstericiler, burada trafiğin tıkanmasına sebep oldu. Aralarında Şalit'in anne ve babası Noam ve Aviva ile kardeşi Yoel'in de bulunduğu göstericiler, esir askerin evinin bulunduğu Shefayim'den bu sabah yola çıkmışlardı. Herzliya kent meydanına gelindiğinde ise göstericilere katılanlar oldu ve göstericilerin sayısı bazı kayıtlara göre 10 bini geçti.

Herzliya'da göstericilere hitaben bir konuşma yapan Yoel Şalit, "Netanyahu'yu, halkı dinleme ve kardeşimi serbest bırakmak için şimdiye kadar yaptığından daha fazlasını yapmaya çağırıyorum." diye seslendi.

Kalabalık daha sonra şehrin başka bir yerinde düzenlenecek ikinci gösteri için oraya hareket etti. Göstericilerin ardından Tel Aviv'e yürümeleri bekleniyor. Yarın Tel Aviv'e ulaşmayı hedefleyen göstericilere burada da binlerce kişinin katılması bekleniyor.

Göstericiler, Tel Aviv'de Rabin Meydanı'nda gösteri düzenledikten sonra Şalit'in 2006 yılında kaçırıldığı Gazze Sınırı yakınındaki Kerem Shalom'a yönelecekler. Yarın akşam burada, sınırın 3 kilometre yakınında da Şalit için bir anma konseri düzenlenmesi planlanıyor.

Şalit ailesi ardından yürüyüşün son ayağını tamamlayıp Kudüs'e ulaşmak üzere Tel Aviv'e geri dönecekler.