BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kemal Atatürk'e dua okunur mu?

Dua krizini gündeme taşıyan CHP Mersin Milletvekili İsa Gök fırsatçılıkla suçlanıyor.

Abone ol

Mersin'deki törende şehitlere yapılan duada Atatürk'ün anılmamasıyla ilgili başlayan tartışma sürüyor. "Bu ülkede Atatürk'e ve silah arkadaşlarına bir rahmetten bu kadar mı korkuluyor?" diyerek tepki gösteren CHP Mersin Milletvekili İsa Gök'e cevap gecikmedi. 

Dua krizini köşesine taşıyan Zaman gazetesi yazarı Ahmet Turan Alkan, diye sorduktan sonra cevabını kendisi veriyor:

"Elbette okunur yahû! Sadece Atatürk'e değil, Allah'ın rahmetinden başka melcei kalmamış her Müslüman için dua ve Fatihâ okunmaz mı?"

Şehitlikte ne olmuştu?
Mersin Şehir Mezarlığı'ndaki Şehitlik'e yapılan ziyarete Atatürk'ün adının anılmaması bir krize neden oldu. TIKLAYIN

ÖĞRETMEN FATİHA OKUYABİLİR DEDİĞİ İÇİN

İsa Gök'e cevap niteliğindeki yazıda , kamu görevlisinin Atatürk'e dua etmek gibi bir resmi bir vecîbesi bulunmadığı hatırlatılıyor. Alkan, laik devletin protokolünde Atatürk'e dua okumanın yer almadığını resmi kayıtlara geçmiş bir örnekle anlatıyor:

"Bundan otuz sene kadar önce bir ilkokulda yapılan 10 Kasım töreninde okulun yöneticisi, saygı duruşundan sonra, "Atatürk için isteyenler içinden bir Fatiha okuyabilir" cümlesini ilâve edince hakkında laikliğe aykırı davranıştan soruşturma açılmış ve zavallı yakayı zor sıyırabilmişti. Mevsuktur, mûteber rivayettir. Gerekirse isim ve yer gösterebilirim."

ANITKABİR'DE FATİHA

Herkesin istediği şekilde Atatürk'ü anmakta serbest olacağını belirten yazar, yazısının finalini vaktiyle yaptığı Anıtkabir ziyaretiyle yapıyor:

"Toparlayalım; zorla güzellik olmaz azizim! İsteyen Anıtkabir'e gider saygı duruşunda bulunur; isteyen de etrafındaki nöbetçilere çaktırmadan içinden hâlisâne, "Bu da senin kulundur, affeyle ya Rabbi" niyazıyla Fatihâsını okuyup hediye eder ki bu fakir, vaktiyle yıllar önce Anıtkabir ziyaretinde aynen böyle yapmıştı."