BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

AK Parti dördüncü devrimi yaptı

Türkiye son yıllarda bir değişim ve dönüşü içinde. Askeri vesayet tarihe karışıyor.

Abone ol

Türkiye son yıllarda bir değişim ve dönüşü içinde. Askeri vesayet tarihe karışıyor. Son gelişmeleri değerlendiren Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Heper'e göre AK Parti Türkiye'de dördüncü devrimi gerçekleştirdi.

TÜRKİYE LİBERALEŞTİ

Akşam gazetesinden Burcu Bulut'un sorularını yanıtlayan Heper, ülkeyi demokrasiyle tanıştıran ismin İsmet İnönü olduğunu iddia ederek, gerçekleşen 4 devrimi anlattı:

"1939'da İsmet İnönü Cumhurbaşkanıydı ve tüm yetkiler elindeydi. İstanbul Üniversitesi'nde verdiği bir beyanatta şunu diyordu: 'Demokrasiyi benimseyen Batı'ya baktığım zaman hala otoriter bir rejime sahip olduğumuz için utanıyorum.' Kemalistler aslında demokrasinin alt yapısını hazırladılar ondan sonra da yavaş yavaş demokrasiye geçtiler, diye düşünüyorum. Türkiye'yi çok iyi bilen Amerikalı bir siyaset bilimci -Dankwart A. Rustow- şöyle diyordu: 'Türkiye'de üç büyük devrim oldu. Biri kültür devrimidir. Onu Atatürk ve arkadaşları gerçekleştirdi. İkincisi demokrasi devrimidir. Onu İsmet İnönü yaptı. Üçüncüsü de ekonomik devrimdir. Onu da Turgut Özal başlattı.'

AK Parti son 7 yıldır yeni Türkiye'nin ortaya çıkmasında önemli rol oynadı. Özellikle Turgut Özal'ın başlattığı ve Kemal Derviş'in daha sağlam esaslara oturttuğu ekonomi politikasını aynen devam ettirdi. İkincisi Türkiye'nin liberalleşmesinde önemli rol oynadı. Bir başka devrimi de kısacası onlar yarattı."

ERDOĞAN ÖZAL'A BENZİYOR

Üç kez seçim kazanan AK Parti'nin hakim parti konumuna geçtiğine işaret eden Heper, sözü bu başarıda en büyük payı olan Erdoğan'a getiriyor:

"Ona en çok benzeyen lider Turgut Özal'dı. Özal da önemli atılımlar gerçekleştiren, Müslüman olan ama bunu devlet yönetimine aksettirmeyen, dinden kendine belli erdemler çıkaran ve onu içselleştiren bir liderdi. ANAP da AK Parti'ye benzerdi ama ANAP'ta daha çok lider önemliydi. Şimdi bakıyorum Erdoğan'ın yapmaya çalıştıklarını kolaylaştıran, onun belli başlı düşüncelerini formüle eden ve uygulayan bir kadro. Mesela şimdiki Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ya da bir süredir bakanlıklarını muhafaza eden belli sayıda AK Partililer.