BIST 10.215
DOLAR 32,21
EURO 35,05
ALTIN 2.456,16
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kayseri'de Şahruh Köprüsü kurtuldu!

Geçmişi 1480'li yıllara dayanan tarihi Şahruh Köprüsü, İl Daimi Encümeni'nin aldığı bir kararla kurtuldu.

Abone ol

Kızılırmak üzerine inşa edilen ve geçmişi 1480'li yıllara dayanan tarihi Şahruh köprüsü, Kayseri İl Daimi Encümeni'nin aldığı bir kararla ırmak yatağından alınan kumların tehdidinden kurtuldu.

Kayseri'nin Sarıoğlan ilçe sınırları içerisinde bulunan, uzunluğu 144.5 metre eni 5.6 metre olan Şahruk Köprüsü, Dulkadiroğulları döneminde yapıldığı, 1480'li yıllardan günümüze kadar dimdik ayakta durarak önemli tarihi eserler arasındaki yerini korudu. Ancak, Kızılırmak üzerinde uzun yıllardır faaliyet gösteren kum ocakları zamanla tarihi köprü için tehdit oluşturmaya başladı. Kum ocaklarının usulüne uygun üretim yapamamaları ve ırmak yatağında kot farkı oluşması, suyun serbest akışındaki değişiklikler nedeniyle tarihi köprü bünyesindeki koruyucu yapıların altındaki malzemelerin zaman içerisinde Şahruh köprüsünü zararlar vererek temeli ile ilgili sıkıntıları gündeme getirdi.

En önemli kültürel mirasları arasında yer alan tarihi Şahruh Köprüsü'nün gelecek nesillere de sağlıklı bir şekilde ulaştırılması düşüncesinden hareket eden bölge sakinleri, bu kapsamda sorunları ilgili makamlara taşımış hatta geçmiş yıllarda meclis gündemine bile getirmişti.
Gerek kum ocaklarının ırmak yatağı ve köprünün temeline verdiği zarar gerekse onlarca ton yüklü kum kamyonlarının köprünün üzerinden geçerek verdiği zararların artık yıkım noktasına geldiği bir dönemde Kayseri İl Daimi Encümeni'de önemli bir karara imza attı.