BIST 10.238
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.404,34
HABER /  DÜNYA

Karzai'den Taliban'a eve dön çağrısı!

Afganistan Devlet Başkanı Karzai, Kabil Konferansı'nda Taliban'a eve dönüş çağrısı yapıp siyasi temsil sözü verecek.

Abone ol

Afganistan Devlet Başkanı Karzai, ülkesinin kaderini değiştirecek Kabil Konferansı'nda Taliban'a eve dönüş çağrısı yapıp siyasi temsil sözü verecek.


Afganistan'ın kaderini belirleyecek Kabil Konferansı 48'i dışişleri bakanı olmak üzere 80'in üzerinde ülke ve uluslararası kuruluşun katılımıyla bugün yapılıyor. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temsil edeceği konferansın gündeminde, 2014 yılında Afgan güvenlik güçlerinin Taliban ile mücadelede kontrolü ele alması ve bunun için bir yol haritası hazırlanması var.

TALİBAN'A SİYASET ÇAĞRISI

Akşam gazetesinin haberine göre, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, konferansta Taliban'a 'düz ovada siyaset' çağrısında bulunacak. Karzai'nin, şiddetin terk edilmesi, silah bırakılması ve Afganistan Anayasası'na bağlılık şartı ile Taliban'ın siyasi olarak temsil edilmesi sözü vereceği belirtiliyor.  Karzai, Taliban'a yakın sivil toplum örgütlerinin de katılacağı konferansta, ülke içindeki Taliban birliklerinin yanı sıra, başta Pakistan olmak üzere çevre ülkelere kaçan Taliban üyelerine yönelik çağrıda yapacak.

Karzai'nin, çevre ülkelerdeki Taliban mensuplarından silah bırakarak ülkeye dönenlere, ev ve iş imkanı sözü vereceği ifade ediliyor. Ekonomik kaynak gerektiren bu çağrı için, Kabil Konferansı kapsamında karara bağlanarak Afganistan'a yapılacak 200 milyon dolarlık yardımın kullanılması düşünülüyor.

Karzai'nin bu önerileri karşılık bulursa, silah bırakacak Taliban mensuplarına güvence sağlayacak bir af kanunu hazırlanacağı da belirtiliyor.

1970'lerden beri en önemli zirve

Türkİye'nİn Kabil Büyükelçisi Basat Öztürk, konferansın amacının Afganistan'da yeniden bütünleşme ve uzlaşının sağlanması olduğunu söyledi. Bunun 1970'lerden sonra Kabil'de yapılacak en büyük konferans olduğuna dikkati çeken Öztürk, Afgan Barış ve Yeniden Yapılanma planının uygulamaya konacağını ve bunun için Afganistan'a uluslararası toplum tarafından 200 milyon dolar para aktarılacağını anlattı.

Güvenlik sorunu taşıyan bölgelerin de içinde yer alacağı bazı yerlerin güvenliğinin Afgan ulusal ordusu ve polisine geçmesinin öngörüldüğünü anlatan Öztürk, 'Yani ISAF öncü olmaktan çıkarak, Afgan ordusu ve Afgan polisini destekleyen bir konum alacak' diye konuştu. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Engin Soysal da, zirvenin temel unsurunun 'Afgan Sahiplenmesi' olduğunu söyledi.

Kabil'de güvenlik artırıldı

Kabİl Konferansı için başkentte olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Taliban saldırısına karşı pek çok kontrol noktası oluştulurken, binlerce asker ve polis güvenliği sağlamak üzere konuşlandırıldı. Zirve hazırlığı yapılırken Taliban'ın ABD ve uluslararası gücün askerlerine yönelik saldırısı dün de sürdü.

NATO komutasındaki uluslararası güç, ülkenin doğusunda dün iki ayrı patlamada 2 ABD askerinin öldüğünü açıkladı. ABD öncülüğündeki güçler tarafından Taliban yönetiminin devrildiği 2001'den bu yana süren savaşta, uluslararası güç en büyük kaybını geçen ay verdi. Haziran ayında 60'ı Amerikalı 103 uluslararası güç askeri hayatını kaybederken, temmuz başından bu yana öldürülen NATO askeri sayısı, 42'si Amerikalı olmak üzere, 57'ye yükseldi.