BIST 10.358
DOLAR 32,25
EURO 34,79
ALTIN 2.466,79
HABER /  GÜNCEL

Karzai: Amerikalıların tavrı hoşgörülemez

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, bir Amerikan askerinin 16 Afgan sivili öldürmesi olayıyla ilgili soruşturmada ABD'nin gerektiği gibi işbirliği yapmadığını bildirdi.

Abone ol

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karza, bir Amerikan askerinin 16 Afgan sivili öldürmesi olayıyla ilgili soruşturmada ABD'nin gereken işbirliğini göstermediğini bildirdi.

Amerikan askerince öldürülen insanların yakınlarıyla bir araya gelen Karzai, NATO kuvvetlerinin yol açtığı sivil ölümler sorununun artık aşırı boyutlara ulaştığını söyledi ve "Sabrımız taşma noktasına geldi." dedi. Ölenlerin yakınları Karzai'ye sert eleştiriler yönelterek, adaletin yerini bulmasını istediler.

Saldırının gerçekleştiği köyden bazı kişiler, olayda birden fazla silahlı kişinin rol aldığına inanıyor. Bu iddia, olayın meydana geldiği Pazar gününden bu yanaki resmi açıklamalara ters düşüyor. Cumhurbaşkanı Karzai, bu iddianın doğru olup olmadığının soruşturulacağını bildirdi.

Ailesinden 9 kişiyi kaybeden bir kişi, Karzai'ye, "Böyle birşey niçin oldu? Verecek bir cevabınız var mı Sayın Cumhurbaşkanı?" diye sordu. Yorgun görünen Karzai de, "Hayır, yok." diye yanıtladı.

Halen Kabil'de bulunan BBC muhabiri Lyse Doucet, Cumhurbaşkanının en önemli müttefiki olan ABD'yi kamuoyu önünde böylesine sert şekilde kınamasının, son olayların yarattığı tahribatı sınırlı tutmaya çalışan Amerikan yönetiminin canını sıkacağını kaydediyor ve bu son açıklamalarla, zaten sorunlu olan ikili ilişkilerin daha da gerginleşeceğini belirtiyor.

Saldırıyı düzenlemekle suçlanan Amerikan askeri, birkaç gündür alıkonduğu Kuveyt'ten ABD'ye gönderildi. Zanlının Amerika'da askeri mahkemede yargılanması bekleniyor.

Afgan milletvekilleri söz konusu askerin Afganistan'da kamuoyuna açık bir şekilde yargılanmasını istemişlerdi.