BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan vergi alacaklarının peşinde

Yunanistan hükümeti bu yıl AB tarafından konulan hedefin iki mislini tutturarak 8 milyar euroyu bulan geriye dönük vergi alacağının 1 milyarını topladı.

Abone ol

Yunanistan bu yıl geriye dönük vergi alacaklarının yaklaşık 1 milyar eurosunu toplamayı başardı.

Avrupa Birliği'nin Yunanistan Görev Gücü'nün başkanı Horst Reichenbach toplanan 946 milyon euronun, Yunanistan'ın vergi alacaklarının sekizde biri olduğuna dikkat çekti.

Reichenbach buna karşılık Yunanistan'ın geçen yıl Avrupa Birliği tarafından konan 400 milyon euroluk vergi alacağı toplama hedefinin iki mislinden fazlasını tutturduğuna da işaret etti.

AB'nin Yunanistan Görev Gücü Yunanistan'ın ekonomisinde yapılması şart koşulan değişiklikleri izlemek ve ekonominin daha rekabetçi bir hale getirilmesine yardımcı olmak üzere kurulmuştu.

Euro bölgesi ülkeleri borç yükü altında ezilen Yunanistan'a 2010 yılındaki birinci paketten sonra yakınlarda 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketini de onayladı.

Bu kurtarma paketlerini alabilmek için Yunanistan kamu harcamalarını küçülten düzenlemeleri parlamentodan geçirdi ve geçmişte toplamayı başaramadığı vergi alacaklarının peşine düştü.

İhracata teşvik

Horst Reichenbach'ın başkanlığındaki 45 kişiden oluşan AB Görev Gücü zaman zaman Yunanistan'ı ziyaret ediyor ve kamu sektörünün yeniden yapılandırılması, bürokraside etkinlik ve vergi toplama yöntemleri konusunda destek sağlıyor.

Grupta bu kapsamda örneğin İsveç ve Hollanda'dan vergi müfettişleri ve Fransa'dan "zenginlerin izini sürme uzmanları" da var.

Reichenbach Yunanistan'ın, koşullarını diğer Avrupa ülkeleriyle eşitlemeyi başardığı takdirde ihracatını yüzde 10 civarında artırabileceğini söylüyor.

Şu anda Yunanistan'da ihracat gümrük işlemleri aşağı yukarı 20 gün sürüyor. Reichenbach, bunun AB ortalamasının iki misli olduğuna dikkat çekiyor.

Avrupa Birliği yetkilisi Yunanistan'ın attığı adımları övdü ancak bürokrasinin hala büyük bir problem olduğunu söyledi.

Reichenbach ikinci kurtarma paketinden sonra AB'nin, mali durumunu gözlemlemek üzere Yunanistan'a yine bir teftiş heyeti gönderip göndermeyeceğine henüz karar verilmediğini söyledi.