BIST 10.899
DOLAR 32,19
EURO 34,98
ALTIN 2.455,14
HABER /  POLİTİKA

Karun hazinesi nasıl soyulur?

Zorla ABD'den geri alınan Karun Hazinesi'nin nadide parçası çalındı mı?

Abone ol

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'a, çok önemli bazı tarihi eserlerin çalındığı Karun Hazinesi ile ilgili olarak, ''Bu kadar ünlü bir hazineyi korumak için yeterli güvenlik önlemlerinin alınmadığı doğru mu?'' diye sordu.

Arıtman, TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, Türkiye'nin
milyonlarca dolar harcayarak ve yıllarca süren hukuk mücadelesi
sonrasında ABD'deki Metropolitan Müzesi'nden geri almayı başardığı,
Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen Karun Hazinesi'ne ait 450 parça
eser içinde en nadide parçalardan biri olan ''Kanatlı Denizatı''şeklindeki altın broşun çalındığının, yerine de sahtesinin konulduğunun belirlendiğini ifade etti.
''Bu kadar ünlü bir hazineyi korumak için yeterli güvenlik önlemlerinin alınmadığı doğru mu?'' diye soran Arıtman, Uşak Arkeoloji Müzesi'nin güvenliğinin yeterli olmadığına yönelik bir raporun Bakanlığa ulaşıp ulaşmadığını öğrenmek istedi. Arıtman, Bakan Koç'a şu soruları yöneltti:

''Uşak Arkeoloji Müzesi'nin müdürü ile ilgili olarak soruşturma konusu olabilecek bir iddia Bakanlığınıza gelmiş midir? Gelmişse herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Uşak Arkeoloji Müzesi'ne bağlı diğer müzelerde de yeterli güvenlik önlemleri alınmış mıdır?

Bu hırsızlık ilk midir; aynı müzede daha önce yapılmış bir hırsızlık olayı var mıdır? Eğer olduysa müze müdürü neden hala görevde bulunmaktadır?

Müzeye yönelik, halihazırdaki güvenlik önlemlerini yeterli buluyor musunuz? Müzelerdeki personel donanımı ve güvenlik önlemlerinin alınması için hangi çalışmalar yapılmaktadır? Bu konuyla ilgili mevzuatlarda ne gibi bir yasal değişiklik yapmayı planlıyorsunuz?''