BIST 10.899
DOLAR 32,16
EURO 34,97
ALTIN 2.455,33
HABER /  EKONOMİ

Ülkere cola devleri tepkili

Şeker Kurulu'nun nişasta sütünden şeker üreten Ülker Gıda'ya ceza davası sürüyor.

Abone ol

Şeker Kurulu'nun, kendi ürünlerinde kullanmak üzere nişasta sütünden şeker üreten Ülker Gıda'ya 32 milyon YTL ceza verilmesine ilişkin kararını geçen yıl Aralık ayında tebliğ ettiği ve kararla ilgili 3 ayrı davanın devam
ettiği öğrenildi. 

Ülker Gıda'nın kolalı içeceklerde kullanmak üzere entegre tesisinde şeker şurubu üretmesi, geçen yıl başından itibaren sorun olmuş, bu duruma diğer büyük kola üreticisi firmalar itiraz etmişti.

Bunun üzerine Şeker Kurulu, bir inceleme yaparak, firmaların kendi
mamullerinde kullanmak üzere nişasta sütünden şeker şurubu üretmenin
yasaya aykırı olduğuna karar vermişti. Kurul, buna ilişkin kararını geçen yıl Mart ayında açıklarken, Ülker Gıda'ya bu nedenle verilen cezanın Aralık ayında tebliğ edildiği öğrenildi.

Ülker Gıda'nın kendi ürünlerinde kullanmak üzere şeker şurubu üretmesinden sonra, Coca-Cola ve Pepsi, kendi tatlandırıcılarını da 'aynı şekilde' üretmek ve mevcut kanunlar çerçevesinde yatırım izni almak üzere, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Şeker Kurulu'na başvurmuş, ancak olumsuz yanıt almışlardı. Bu firmalar, Şeker Kanunu'nda, özellikle tatlandırıcı üretimindeki karışıklıklar,
çelişkili yorumlar ve haksız rekabete yol açan mevcut uygulamanın adil
bir çözüme kavuşturulacak şekilde yeniden düzenlenmesini talep
etmişti.

Ülker'in de üye olduğu Meşrubatçılar Derneği, geçen yıl Nisan ayında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bir yazı göndererek, ''Şeker Kanunu ile bütün firmalara aynı davranılmasını, eşitsizlik yaratılmamasını'' istemişti.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (GDF) Başkanı
Şemsi Kopuz, A.A muhabirine yaptığı değerlendirmede, olayda taraf
olmamakla birlikte, Ülker Gıda'ya verilen cezada haklı bir durum göremediğini söyledi.

Cezanın kesinleşmediğini, bu konuda Yargıtay, Danıştay ve sulh mahkemesinde olmak üzere 3 ayrı davanın devam ettiğini bildiğini belirten Kopuz, Şeker Kanunu'nda bazı boşluklar bulunduğunu kaydetti. Kopuz, ''Yasalardaki boşluk olunca, bir müteşebbis de yatırım yaptığı zaman sonradan zor duruma düşüyor. Bu yatırım 3-4 yılda yapılıyor ve yatırım aşamasında kimse bir şey demiyor. Üretim aşamasında kanuna aykırı olduğu belirtiliyor. Eğer kanuna aykırı ise baştan müdahale edilmeli idi. Ama bu konudaki kararı zaten yargı verecektir. Kanundaki boşluklar, her zaman sonradan sanayiciye sorun çıkarır. Açık kapılar kapatılmalı'' dedi.

Kolalı içeceklerde son 2 yılda rekabetin arttığını, fiyatların düşmesine karşın pazarın genişlediğini ifade eden Kopuz, bunun tüketicinin yararına olduğunu vurgularken, federasyon olarak, her zaman rekabetin artmasının ve pazarın genişlemesinin yararına inandıklarını söyledi.

Bu arada Şeker Kurumu'nun Şeker Kanu'nuna aykırı davranışları nedeniyle firmalara verdiği ceza tutarı, toplamda 165 milyon YTL'ye yaklaştı. Cezalarla ilgili davaların sürdüğü, tahsilatın 12 milyon YTL'den fazla olduğu öğrenildi.