BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,93
ALTIN 2.434,92
HABER /  GÜNCEL

Kartı olmayan geçemez!

Yolunuz Fatih Sultan Mehmet köprüsünden mi geçiyor. Öyleyse tedbirinizi alın.. Artık köprüde para geçmiyor.

Abone ol

Ulaştırma Bakanlığı, 26 Nisan 2008 tarihinden itibaren Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki (FSM) tüm nakit gişelerini kaldırarak, Kartlı Geçiş Sistemi'ne (KGS) dönüştürecek.

FSM'den günde 110-120 bin araç geçiş yapıyor. Bu araçların yüzde 75'inde OGS ve KGS bulunuyor, yüzde 25'i ise nakit ödemeyi tercih ediyor.

Nakit ödemeyle geçiş yapılan araçlar içindeki ağır vasıta sayısı önemli bir yer tutuyor. Nakit geçişlerdeki gişe operasyon süresinin uzunluğu ve ağır vasıtaların büyüklükleri, gişe alanında uzun kuyruklara neden oluyor.

En yoğun ağır vasıta trafiğinin yaşandığı saatlerdeki kuyruklar bazen gişe sahasının da dışına taşarak, ana yolun tıkanmasına neden olabiliyor.

Ağır vasıtaların gişe alanlarında oluşturduğu bu türden yoğunlukların giderilmesi, nakit gişelerinde çalışan eleman sayısındaki yetersizlikler ve gişeci-para ilişkilerinin tamamen devreden çıkarılması amacıyla bu köprüde de nakit yerine KGS uygulamasına gidiliyor.

Karayolları Genel Müdürlüğü, bunun için FSM'deki 2 gişede Şubat ayında pilot uygulama başlatarak, gişelere gelen araçlara, üzerine istenilen miktarda kredi yüklenilen KGS kartı satışına geçti.

Kartı alan sürücüler, aynı gişede bulunan KGS ekipmanına kartını okutarak geçişini yapabiliyor. Kart, Türkiye'deki bütün KGS gişelerinde kullanılabiliyor. Kart üzerine yüklenen nakit miktarı tükendiğinde, aynı gişelerde tekrar dolum işlemi yapılabiliyor.

Nakit ödemeyle geçiş yapan araç miktarının en aza indirilmesi ve daha sonra da bütün nakit geçişlerin kaldırılması amacıyla başlatılan uygulamada, Karayolları Genel Müdürlüğü, 26 Nisan 2008 tarihinden itibaren FSM'deki tüm nakit gişelerini kaldırarak, kartlı geçiş sistemine dönüştürecek.

Uygulamayla FSM'deki gişelerin önündeki beklemelerin önlenmesi ve düzenli trafik akışının sağlanması hedefleniyor.