BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,91
ALTIN 2.437,95
HABER /  SAĞLIK

Şiddet zihni bozuyor

Şiddet mağduru kadınlar incelendi. Koca dayağı psikolojiyi bozuyor.

Abone ol Dünya Sağlık Örgütü WHO tarafından yürütülen bir araştırma, eşlerinin şiddetine maruz kalan kadınların durumunu ele aldı.

İngiliz tıp dergisi Lancet'te bugün yayımlanan araştırmaya göre, bu kadınların fiziksel ve zihinsel sağlıkları toplumun ortalamasından daha fazla bozuluyor.

Araştırma 2000-2003 yılları arasında, Bangladeş, Brezilya, Peru, Tayland, Tanzanya, Etiyopya, Japonya, Namibya, Samoa Adaları ve Sırbistan-Karadağ'daki 15 kentte, 24 bin kadın üzerinde yürütüldü.

15 ila 49 yaşlarında olan ve yaşamları boyunca en az bir kez eşlerinin şiddetine maruz kalmış kadınlar ile eşlerinin şiddet uygulamadığı kadınların sağlık durumu karşılaştırıldı.

Araştırma sonucunda, Etiyopya'da şiddete uğrayan kadınların yüzde 19'unun, Peru'da ise yüzde 55'inin yaralandıklarını bildirdikleri; Samoa Adaları dışında diğer ülkelerde eş şiddeti ile yürüme ya da günlük aktiviteleri yürütmede zorluk, ağrı, bellek kaybı ve vajinal sorunlar gibi sağlık sorunları arasında belirgin bir bağlantı belirlendi.

Araştırmada, eşlerinin veya birlikte yaşadıkları kişinin şiddetine yaşamlarında en az bir kez maruz kalan kadınların, diğerlerine göre çok daha fazla duygusal yıkım yaşadıkları ve intihar isteği hissettikleri veya dört kat fazla intihar girişiminde bulundukları ortaya çıktı.