BIST 9.525
DOLAR 32,55
EURO 34,71
ALTIN 2.487,26
HABER /  GÜNCEL

Alkollü yakalanan yandı

Kanunda yapılan yeni düzenlemelerle trafik cezaları daha da ağırlaştırılıyor. Alkollü araç kullanmanın cezası bakın ne oldu;

Abone ol

Kanunda yapılan yeni düzenlemelerle trafik cezaları daha da ağırlaştırılıyor. Alkollü araç kullanan sürücülerin ehliyetlerine el konulduğu süre 6 aydan 1 yıla çıkartılıyor.

Tasarıyla trafikte milletvekillerine ve yargı mensuplarına tanınan ayrıcalıklar da ortadan kaldırılıyor.

6 AYDAN 1 YILA ÇIKARILIYOR

İçişleri Bakanlığı, Meclis'te görüşülen Trafik Kanunu'nu yeniden ele aldı. Düzenleme ile trafik cezaları daha da ağırlaştırılıyor. Alkollü araç kullanan sürücülerin ehliyetine el konulma süresi 6 aydan bir yıla çıkarılıyor. Tasarının kapsam bölümünde ise yasanın herkese eşit uygulanacağı vurgusu yapılıyor. Bu maddeyle trafikte milletvekili ile yargı mensuplarına tanınan ayrıcalığın kaldırılması amaçlanıyor.

YASA TASARISI YENİDEN HAZIRLANDI

Trafik tescil işlemlerinin tek merkezden yapılmasını öngören yasayla Trafik Kanunu Tasarısı, Meclis gündeminden çekilerek yeni baştan hazırlandı. Taslak Ulaştırma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'na da gönderildi.

CEZA İKİ KATINA ÇIKARILIYOR

Hazırlanan taslağın, özellikle trafik cezalarında önemli artışlar öngördüğü bildirildi. Alkollü araç kullanmanın cezası iki katına çıkarılıyor. Alkollü araç kullandığı belirlenen sürücülerin ehliyetine bir yıl boyunca el konulacak. Alkollü yakalanan sürücüler, böylelikle daha önce altı ay araç kullanamazken artık bir yıl boyunca direksiyon başına geçemeyecekler.

MİLLETVEKİLLERİNE AYRICALIK KALKACAK

Tasarıya özellikle son dönemde milletvekilleri ve yargı mensuplarına tanınan ayrıcalığı ortadan kaldırmak amacıyla önemli bir ayrıntı eklendiği öğrenildi. Mevcut düzenlemede trafik ekipleri kural ihlalinde bulunan milletvekili ve yargı mensuplarına ceza kesemiyor. Ekipler sadece trafik ceza tespit tutanağı düzenliyor.

Milletvekili ve yargı mensuplarının bağlı bulundukları kurumlar, bu tutanakları cezaya dönüştürüyor. Trafikteki ayrıcalık konusunda en çok tartışılan konu ise ceza puanı uygulaması. Trafik ekipleri, alkollü olduğundan şüphelenilen milletvekili ve yargı mensubuna alkol muayenesi yapamıyor. Tespit tutanaklarıyla ceza puanı uygulaması da yapılamıyor.

BÖLÜNMÜŞ YOLLARDA LİMİT 110

Yeni Trafik Kanunu, hız limitlerini de düzenliyor. Bölünmüş yollardaki hız limitleri saatte 90 kilometreden 110 kilometreye çıkarılıyor. Otoyollardaki limitler ise 120 olarak devam edecek. Sürücüler hız limitlerini en fazla yüzde 10 oranında aşabilecekler. Hız limitlerine uymayan sürücüler, yüklü miktarda ceza ile karşı karşıya kalacak.