BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,85
ALTIN 2.433,10
HABER /  GÜNCEL

Zam otomatiğe bağlandı

Temmuz ayından itibaren elektriğe otomatik olarak zam yapılacak. Her üç ayda bir yapılacak zamlar kar hedefine göre yapılacak.

Abone ol

2008’in Temmuz ayında başlayacak olan elektrikte otomatik tarife uygulaması, beraberinde zammı da getiriyor. Fiyat artışı için maliyet artışı şart değil. Kâr hedefine göre de zam gündemde

Elektrikte otomatik fiyatlandırma sistemi getiren düzenlemeye, Yüksek Planlama Kurulu’nun (YPK) kararı çerçevesinde son şekli verildi. Buna göre, elektrik fiyatları 4 ayda bir olmak üzere yılda 3 kez değişecek. Yani elektriğe yılda 3 kez zam yapılacak. Ancak maliyetler düşerse zam yerine indirim uygulanacak. Yeni fiyatlar her yılın nisan, temmuz ve ekimden itibaren geçerli olacak.

İLK TARİFE ZAMLI

Tarifelere, kamunun özel sektörden aldığı pahalı elektriğin maliyeti de yansıtılacağı için temmuzda zamlı tarife uygulanacak. YPK kararına konulan bir maddeye göre, enerji KİT’leri, maliyet artışı olmasa da yıllık kâr ya da faiz dışı fazla hedeflerinde önemli sapma olmasını önlemek için zam yapabilecek.

MALİYET ARTIŞI FATURAYA YANSIYACAK

Sistemin başlayacağı temmuzda elektrik faturalarının artması gündemde. Çünkü Maliyet Bazlı Fiyat Mekanizması’na (MBF) göre, dengesizlikten kaynaklanan Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi (PMUM) maliyetleri elektrik satış fiyatlarına dahil edilecek. Yani kamunun arz açığı nedeniyle özel sektörden öngörülenin üzerinde aldığı ve bu nedenle daha yüksek bedel ödediği elektriğin yarattığı maliyet artışı vatandaşın faturasına yansıyacak.

YÜZDE KAÇ ZAM OLACAK?

Bu çerçevede, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) dengesizlik maliyetlerinin ne kadarlık bir zam ihtiyacı doğurduğunu hesap etmek için çalışma başlattı. Söz konusu kalemin yanı sıra döviz kuru, petrol fiyatları gibi diğer değişkenlerin yarattığı maliyet artışı, elektriğe temmuzda yüzde kaçlık bir zam yapılacağını belirleyecek.

MALİYET DIŞI FAKTÖR EKLENECEK


YPK’nın kararı kapsamında düzenlemedeki, “MBF’nin işleyişine ilişkin genel usul ve esaslar” bölümüne bir madde eklendi. Maddede, “Maliyet dışı faktörlere bağlı olarak, yıllık kâr ve faiz dışı fazla hedeflerinde önemli ölçüde sapma ihtimali ortaya çıkması durumunda, bu husus KİT’ler tarafından dikkate alınacaktır” ifadesine yer verildi.

Uzmanlar söz konusu maddeyi ‘faiz dışı fazla hedefinin tutturulması ya da kurumların zararlarının kapatılması için zam yapılabileceği’ şeklinde yorumladı.