BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,81
ALTIN 2.442,08
HABER /  POLİTİKA

CHPnin sakıncalı raporu

CHP'nin tozlu rafta kaldırdığı o raporu gündeme getirdi. Baykal'a karşı aday olan Umut Oran'ın önceliği o dosyada..

Abone ol

CHP'de Baykal'ın karşısına dikilen adaylardan birisi Umut Oran.. Genç iş adamı Baykal'a rakip olabilir mi? Kamuoyunun merak ettiği isimle Sabah yazarı Mahmut Övür görüştü..

Aldığı cevaplar arasında en dikkat çekeni, oldu. CHP'de neredeyse tabu haline gelen konuya neşter atmaya kararlı. Sabah yazarı sordu, CHP'nin genç adayı seçilmesi halinde neler yapacağını anlattı:

Parti Kapatma:
"Bu tabii kaygı verici bir durum... Daha çok demokrasi istediğimiz bir noktada Türkiye'nin buraya gelmesi üzücü. Ama AKP de yüzde 47 oyu tam anlamıyla taşıyamadı."

Kürt Sorunu:
"Türkiye'de Kürt sorunu var. Bu sorunun etnik ve ekonomik boyutu da var... Vatandaşlarımız bazı etnik farklılıklar talep etmektedir ama orada ekonomik sorunlar da söz konusu. Bugün ne AKP ne de CHP bu konuda bir şey üretmiyor. Ben mutlaka etnik sorunların dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca o bölgede sosyal devletin kendini hissettirmesi gerekiyor."

CHP'nin Kürt Raporları ne olacak?
"Bu raporları kesinlikle raftan indirip, devreye sokacağım. Doğu ve Güneydoğu'nun sorunu sadece orada yaşayanların sorunu değildir, Türkiye'nin sorunudur. Bence anayasa ve türban sorunundan çok daha önemli bir sorundur. Ben Diyarbakır'a senede 5 kez gidiyorum, oradaki ticaret odalarıyla STK'larla il yöneticileriyle toplantılar yapıyorum. Ama CHP genel başkanı son 5 senede bir kere gitmiş. Orada yaşamazsak, oradaki havayı solumazsak bu meseleyi çözemeyiz."

Alevilik:
"Türkiye'de bugün 10-12 milyon Alevi vatandaşı varsa ve onların bir sorunu varsa, geçmişte kurallar böyle alındı şimdi de böyle devam edecek diyemeyiz. Kurallar değişime açıktır. Sorun varsa bu sorun çözülmelidir."

Neden
Siyaset?
"Türkiye'de olan bitene, AKP'nin Türkiye'yi yönetememesine, CHP'nin de çözüm üretememesine bir isyan benim çıkışım. Bir sivil çığlık... Bir anlamda ezberleri bozmak için geliyoruz. Bunun için bir gölge kadrom ve mevcut partililerin de içinde yer aldığı güçlü bir ekibimiz var."

Neden
CHP?
"Türkiye'nin yeniden yapılanması lazım, Türkiye'nin kurtuluşu için de CHP'nin iktidar hedeflemesi lazım. Bunun için de tabanıyla, halkıyla, partiye emek vermiş insanlarla, vakıflarla, sendikalarla kucaklaşması lazım. Bunu yapmıyor şu anda. Ben 3-4 yıldır CHP ile çok yakın ilişki içindeyim. Genel başkanımızla çok özel bir ilişkimiz var. Parti tabanıyla da öyle... Son 3 senede yapılan arama konferanslarında hep ön sıralardaydım. İsmim hep gündemdeydi. Ben risk alıyorum ve bir ezberi bozuyorum. Çünkü Türkiye kötüye gidiyor ve bunu ancak CHP durdurabilir."