BIST 9.037
DOLAR 32,32
EURO 35,10
ALTIN 2.295,58
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan ABye yüklendi

Avrupa Birliği'nin oyalama taktikleri Erdoğan'ı bıktırdı. Başbakan Eşveç'ten Türkiye karşıtı üye ülkelere yüklendi.

Abone ol

Başbakan, AB üyeliği konusunda Türkiye'nin gerekli kriterleri yerine getirdiğini belirterek, “AB 'Hayır, biz Türkiye'yi almıyoruz' diyebilir. Deriz ki, istemediler, başımızın çaresine bakarız' dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin AB'ye üyelik hedefindeki kararlı tutumundan vazgeçmeyeceğini bilmeleri gerektiğini belirterek, 'AB bu konuda bir karar versin. Türkiye'yi oyalamasın. Ha şunu diyebilir, 'Hayır, biz Türkiye'yi almıyoruz' diyebilir' dedi. Erdoğan, Stockholm Ticaret Merkezinde düzenlenen Türk-İsveç İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde gereken siyasi kriterleri yerine getirdiğini söyledi.

KARARLILIĞIMIZ DEVAM EDECEK

Erdoğan, Avrupalı karar alıcıların, Türkiye'nin AB'ye üyelik hedefindeki kararlı tutumundan vazgeçmeyeceğini bilmeleri gerektiğini belirterek, “Dün bana bir soru soruldu, 'sabrınız nereye kadar, bir zaman var mı' diye. Ben de kendilerine dedim ki 'sabrın sonu yoktur' ardından 'sabrın sonu selamettir' dedim. Yine söylüyorum, sabırlı davranacağız, herhangi bir rehavet söz konusu değil. Kararlıyız ve Kopenhag Siyasi Kriterleri'ni de bitirdik. Şimdi Maastricht Ekonomik Kriterleri üzerinde çalışmalarımızı kararlı bir şekilde yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE LÜTUF İSTEMİYOR

Erdoğan, Türkiye'nin, üyeliği konusunda bundan sonra AB ülkelerinin karar vermesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “O zaman, AB bu konuda bir karar versin. Türkiye'yi oyalamasın. Ha şunu diyebilir, 'Hayır, biz Türkiye'yi almıyoruz' diyebilir. Bundan memnun da oluruz. Niye? Deriz ki, istemediler, beğenmediler, kendi başımızın çaresine bakacağız. Ama bir taraftan kalkıp, 'biz sizi alacağız ama, fakat' bunlardan bıktık. Sürekli böyle. 'Ama', 'ancak', 'eğer' bunlardan çok bıktık. Önümüze konulan program ne ise biz bu programı yerine getiriyoruz, gereğini yapıyoruz.

DERSİMİZE İYİ ÇALIŞIYORUZ

Tüm ekibimiz dersleri gayet iyi çalışıyor ve çok açık, net söylüyorum, şu anda AB üyesi olan 27 ülkenin içerisinde Türkiye'den gerek Kopenhag Siyasi Kriterleri, gerek Maastricht Ekonomik Kriterleri noktasında çok çok geride olduğu halde AB üyesi olan ülkeler var. Ama bunlar noktasında bizim çok çok gerimizde olduğu halde şu anda AB üyesi olan ülkeler var. Nasıl oluyor? Çünkü kararlar siyasi de onun için. Biz, istiyoruz ki bu konuda adil davranılsın, biz lütuf istemiyoruz.” 

MAÇ ORTASINDA KURAL DEĞİŞMEZ 

Türkiye'nin, Kopenhag Siyasi Kriterleri sürecini bitirdiğini anlatan Erdoğan, “Bunun yanında da müzakerelere başlamışsınız artık. Türkiye, AB'ye aday ülke değil, AB için kapıda bekleyen ülke değil. Türkiye, artık AB'ye tam üyelik için müzakereler yapan ülkedir. Ama bunu kavramayan bazı siyasiler de yok değil, var. Ne diyor? Bazıları diyor ki, 'Efendim,

Türkiye'ye farklı bir üyelik söz konusu...' olmaz. Bu iş bitmiş. Bunun kuralı belli. Bunu nereden çıkarıyorsunuz? Maça başlamışız penaltı nasıl olur belli. Maç esnasında iş iyi gidiyor, 'hayır penaltı öyle olmayacak, böyle olacak' diyorsun. Olmaz, gülerler adama. Hiç bir zaman da siyasi tarih affetmez. Yani tribünlere oynanmaz” diye konuştu.