BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,19
ALTIN 2.246,95
HABER /  POLİTİKA

Uşak ve salak kavgası

Meclis'den çok kahvehane gibiydi... CHP'li vekillerle DTP'liler birbirine girdi. 'Salak' ve 'Uşak' sözü kavga çıkardı.

Abone ol

Mecliste CHP Sivas Milletvekili Malik Özdemir'in, DTP ve AK Parti milletvekillerine, ''Birbirinizden farkınız yok, biriniz ulus devlete, diğeriniz laik devlet ilkesine karşısınız'' sözleri gerginliğe neden oldu. Ardından çıkan kavgada CHP'li Çakır, Sırrı Sakık'a "salak" dedi, Sakık da ona "uşak" diye hakaret etti.

Genel Kurulda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik öngören tasarının görüşülmesi sırasında 41. madde üzerinde verilen önerge hakkında söz alan Özdemir, Nevruz kutlamalarından bu yana DTP'li milletvekillerinin işkence yapıldığına ilişkin söylemlerini eleştirdi.

AK Parti'li yöneticilerin DTP'liler tarafından yürütülen bu kampanyaya sessiz kaldığını ileri süren Özdemir, ''Ya bu kampanyaya karşı çıkın. Deyin ki 'Nevruz olaylarında devlet memurları bilerek veya bilmeyerek şiddet uygulamıştır. Bu bizim beceriksizliğimizdir.' Bunun için toplumdan özür dileyin... Ya da bu kürsüden 'Doğu ve Güneydoğu'da asıl terörü, şiddeti uygulayan, 30 yıldan bu tarafa PKK ve onun yandaşlarıdır' deyin. Ama görüyorum ki AKP milletvekilleri bir suskunluk içinde'' diye konuştu.

YAZIKLAR OLSUN SİZLERE

Özdemir'in bu sözlerine DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ile DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, tepki gösterdi. Kaplan, ''Sosyal demokratlar sınıfta kaldınız, yazıklar olsun size'' diye bağırdı.

DTP VE AK PARTİ'NİN BİRBİRİNDEN FARKI YOK

Geçmişte ''Yok birbirimizden farkımız, ama biz Osmanlı Bankası'yız'' şeklinde bir reklam olduğunu hatırlatan Özdemir, ''Aslında birbirinizden farkınız yok, biriniz üniter devlet yapısına, ulus devlete karşı, biriniz de laiklik ilkesine, sosyal devlet ilkesine karşısınız. Yok birbirinizden farkınız'' dedi.

NE AGRESİF BİR ADAMSIN SEN

CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır, Özdemir'in konuşmasına müdahale eden Kaplan'a, ayağa kalkarak bağırdı. Bunun üzerine DTP'li Sakık, ''Otur yerine... Ne agresif bir adamsın'' diye seslendi. Kaplan da ''kendimize hakaret ettirmeyiz'' dedi Bu arada DTP'li milletvekilleri de sıra kapaklarına vurarak, CHP'lileri protesto etti.

ÖZÜR DİLEYİN

DTP'li Kaplan da kendilerinin; anaların ak sütü gibi halkın helal oylarıyla buraya geldiklerini söyledi. CHP'lilerin ''biz ne ile geldik'' diyen CHP'lilere Kaplan, ''Sus... Cevabını alacaksın'' karşılığını verdi.

Bir hukuk devletinde insan hakları ve demokrasi uğrunda mücadele için yemin ederek göreve başladıklarını dile getiren Kaplan, ''Van'da 80 yaşında bir anamız coplarla ayaklar altına alınıyorsa, bundan rahatsızlık duymuyorsanız, bu sizin sorununuz'' diye konuştu.

İnsan hakları ihlallerine karşı hükümeti uyardıklarını ifade eden Kaplan, şöyle konuştu:

''Bu ülkede biz Türk'ü, Kürt'ü, Çerkez'i, Boşnak'ı ve Arnavut'u ile bir ve kardeşçe yaşayacağız. Her şeye rağmen, bütün farklılıklara rağmen bu ülkenin bütünlüğünü demokraside ve hukukta sağlayacağız. İsteyenler çetelerde arayabilir. İsteyenler darbelerde arayabilir. Meclisin duvarında 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' yazıyor. Biz milletin önünde saygıyla eğiliriz, işkencecilerin karşısında asla eğilmeyiz. Bu böyle bilinmeli. CHP'li milletvekilini özür dilemeye davet ediyorum.''

BİRBİRLERİNİN ÜZERİNE YÜRÜDÜLER

Başkanvekili Nevzat Pakdil, çalışma süresinin sona erdiğini belirterek, birleşimi 8 Nisan Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

Birleşimin kapanmasının ardından CHP ile DTP milletvekilleri arasındaki tartışmalar devam etti. DTP'li Sakık ile Kaplan, ilk önce CHP'li Ağyüz'ün, daha sonra da CHP'li Çakır'ın üzerine yürüdü.

Milletvekilleri arasında yaşanan tartışmayı Kılıçdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu CHP'li milletvekilleri sonlandırdı.

CHP'li Çakır, gazetecilere, Sakık'ın kendisine ''Uşak'' diye bağırdığını bunun üzerine kendisinin de Sakık'a ''Salak'' diye seslendiğini, tartışmanın bu nedenle çıktığını öne sürdü.