BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.310,05
HABER /  POLİTİKA

Reform paketinde neler var?

Yeni bir reform hamlesine hazırlanan hükümet, 10. Uyum Paketi'ni Meclis gündemine getiriyor.

Abone ol

Sosyal Güvenlik Yasası'nın hemen ardından TBMM'ye sunulacak teklifte, yargı reformundan TCK'nın 301'inci maddesine, YÖK Kanunu'ndan Dernekler Yasası'na kadar bir dizi değişiklik yer alıyor. Yılan hikayesine dönen 301'de dava açma yetkisi adalet bakanına veriliyor.

Uyum Paketi'nde yer alması beklenen düzenlemeler şöyle:

TCK'nın 301. maddesi: Yılan hikayesine dönen 301'inci madde nihayet değişiyor. Dava açma yetkisi yeniden adalet bakanına veriliyor. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in karşı çıktığı bu formüle parti yönetiminin ağırlıklı bölümü sıcak bakıyor. Bazı partililer ise yetkinin cumhurbaşkanına verilmesini istiyor. Değişiklikle "Türklük" yerine "Türk milleti" ve "Türkiye Cumhuriyeti" ibareleri geliyor. Ceza üst sınırı da 3 yıldan 2 yıla iniyor.

Yargı reformu: Geçtiğimiz dönem Meclis gündemine gelen ancak yasalaşamayan Sayıştay ve Yargıtay kanunlarında değişiklik 'yargı reformu' kapsamında ele alınacak. Yargıtay Kanunu taslağı, üye sayısının 250'den 150'ye, hukuk dairesi sayısının 21'den 13'e, ceza dairesi sayısının da 11'den 7'ye düşürülmesini öngörüyor. Yargıtay'ın iş yükünü hafifletmeyi, içtihat üreten bir üst mahkeme işlevi kazanmasını hedefleyen düzenlemeyle, hukuk ve ceza kurulları, birinci başkanlık kurulu ile yüksek disiplin kurulunun oluşumu ve çalışma şekilleri yeniden belirleniyor. Uyuşmazlık mahkemeleriyle ilgili düzenlemeler ile ceza infaz kurumlarına ilişkin değişiklik de yargı reformu kapsamında.

Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu: Siyaset kurumunun demokratikleşmesini hedefleyen bu konuda hazır bir çalışma bulunmuyor. Yıllardır konuşulan antidemokratik hükümlerin muhalefetle işbirliği halinde ayıklanması düşünülüyor. Bu çerçevede, seçim barajı, Türkiye milletvekilliği, aday belirleme yöntemi gibi konuların ele alınması bekleniyor.

Türk Ticaret ve Borçlar Kanunu: 80 yıldır yürürlükte olan Borçlar Kanunu, günün şartlarına göre yeniden düzenleniyor. Kanunun tamamı 649 madde. Türk Ticaret Kanunu ise 1.535 maddeden oluşuyor. 5 yıldır üzerinde çalışılan yasa, tek kişilik limited şirket kurma, şirket kurmak için halktan para toplayanlara SPK'dan izin şartı gibi yenilikler getiriyor. (Ömer Şahin -Zaman)