BIST 9.767
DOLAR 32,59
EURO 35,02
ALTIN 2.457,43
HABER /  DÜNYA

NATO Putini bekliyor

Putin, Rusya'nın lideri olarak ilk ve son kez NATO zirvesine katılıyor.

Abone ol
Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın lideri olarak ilk ve son kez bir NATO devlet ve hükümet başkanları zirvesine katılıyor.

Putin'in gelecek aydan sonra başbakanlık görevine gelmesi bekleniyor

Putin'in ABD'nin füze savunma sistemleri ve Gürcistan ile Ukrayna'nın NATO üyelikleri konusunda görüşlerini açıklaması bekleniyor.

NATO üyesi ülkeler dün ABD'nin Doğu Avrupa'da oluşturmak istediği füze savunma sistemine destek vermişlerdi.

Rusya ABD'nin bu yöndeki planına sert şekilde karşı çıkıyordu.

Amerika Birleşik Devletleri'nin füze savunma sistemi, bölgeye doğru hareket eden füzeleri havada vurmak üzere Polonya'ya 10 füze bataryası, Çek Cumhuriyeti'nde de bir radar sistemi konuşlandırmayı öngörüyor.

NATO üyelerinin ABD'ye füze savunma sitemi konusunda destek vermesi, Amerikan diplomasisi için önemli bir zafer olarak görülüyor.

Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapılan NATO zirvesinde, Ukrayna ve Gürcistan'a ise yeşil ışık yakılmamış, bu iki ülkenin üyelik statüsü elde etmeye hazır olmadıkları sonucuna varılmıştı.

Ancak NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, bu iki ülkenin de bir gün ittifaka üye olacaklarına inandığını söylemişti.

Rusya, Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO'ya üye olmalarına da şiddetle karşı çıkıyordu. Bu iki ülkeye gelecekte ittifaka üye olacakları taahüdü verilmesini de "büyük bir stratejik hata" olarak nitelendirdi.

Kaygı

Moskova, NATO'nun doğuya doğru genişlemesinden kaygı duyuyor.

Rusya'nın NATO'daki temsilcisi Dmitry Rogozin'in, dün, NATO üyelerinin Moskova'nın görüşlerine kulak verdiklerini söylediği belirtildi.

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, gelecek ay koltuğunu Dimitri Medvedev'e devredecek.

Putin'in bu tarihten itibaren başbakanlık görevine gelmesi bekleniyor.

NATO zirvesinde Arnavutluk ve Hırvatistan'ın üyeliklerinin önü açılırken, Makedonya ise Yunanistan'la arasındaki sorunlar nedeniyle üyeliğe davet edilmemişti.

Yunanistan Makedonya'nın NATO üyeliğini desteklese de öncelikle bu ülkenin adının değiştirilmesi gerektiğini savunuyor.

Zira, Makedonya aynı zamanda Yunanistan'ın kuzeyindeki bir bölgenin adı ve Atina, bu nedenle Makedonya ismini kendi topraklarına yönelik bir hak iddiasıyla ilintilendiriyor. (Kaynak: BBC)