BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,93
ALTIN 2.443,23
HABER /  DÜNYA

Ordu ve laiklerin gazabı

Yorum, The Economist dergisinden. Konu ise AK parti hakkında açılan kapatma davası. Okunması gereken bir analiz;

Abone ol
İNTERNETHABER

The Economist dergisi bugün yayınlanan sayısında Türkiye'deki AKP'ye yönelik kapatma davasını 'tehlikeli bir hata' olarak niteliyor.

Türban yasağının kaldırılması planı AKP üzerindeki baskıyı artırmıştı

The Economist'in 'Mahkeme draması' başlıklı yorumunda, Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'nde açılan kapatma davasının 'tehlikeli bir hata' olduğu ifadesi yer alıyor.

Derginin AKP'ye yönelik kapatma davasını ele aldığı yorumda Refah Partisi ile ilginç bir kıyaslama yer alıyor. Şöyle;

"AKP'nin selefi Refah Partisi 10 yıl önce yasaklanmıştı. Ancak şimdi durum 1997-98'den farklı.

"Ilımlı İslamcı olan AKP Refah Partisi'ne göre daha ölçülü. Refah Partisi çalkantılı bir koalisyonun içindeydi, AKP'nin ise parlamentoda büyük bir çoğunluğu var. Dahası savaş zamanından bu yana Türkiye'nin en iyi hükümetini oluşturdular."

AK PARTİ GAZABA UĞRADI

The Economist'teki yorum AK parti'nin aldığı oy oranı hatırlatılarak sürüyor. Yapılan değerlendirme ise şöyle;

"Türk seçmenlerin Erdoğan'ı ve AKP'yi büyük farkla yeniden seçmesi şaşırtıcı değil. Ancak parti, ordunun ve laiklerin gazabına uğradı. Ordu, eğer hükümet yeni bir anayasa hazırlama planlarını hayata geçirirse, ayrıcalıklı statüsünü kaybetmekten korkuyor. Laikler ise AKP yönetiminin, ülkeyi bir şeriat hukukuna sahip bir İslam cumhuriyetine çevirmesinden kaygılı."

ŞERİATI GETİRMESİ ABSÜRD

"Sadece on yıl önce uygulanmaya başlayan türban yasağının kalkmasının şeriat hukukunu getireceğini iddia etmek de absürd. Dahası, AKP'nin olası AB üyeliği için yapma sözü verdiği, yeni Anayasa'yı da içeren reformlar da bir İslam cumhuriyetinin kurulmasını imkansız kılacaktır. Ancak tüm bunlar orduyu ve laikleri yatıştırmaya yetmiyor."

AKLI BAŞINDA MAHKEME BU DAVAYI DÜŞÜRÜR


The Economist dergisi yorumun devamında ise Başbakan Erdoğan'ın partisinin kapatılması riskine karşı ne yapması gerektiği sorusunu ele alıyor. Devamında ise şunlar yazılıyor;

"Peki kapatma davası başarılı olacak mı? Dava açıkça haklılıktan yoksun olduğuna göre, aklı başında bir mahkeme bu davayı düşürürdü."

"Maalesef, Mayıs ayında Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesini engelleme kararında da görüldüğü gibi Anayasa mahkemesinin kendisi de katı laik sistemin bir parçası."

ANAYASA PLANI UYGULANMALI
"Uzayan bu krizi bitirmek için Erdoğan şimdi anayasayı değiştirme ve barışçı siyasi partilerin kapatılmasını daha da güçleştirme planını hayata geçirmeli."

"Demokrasinin laiklikten önce geldiğini ilk ve son kez gösterebilirse, Türkiye gerçekten modern bir Avrupa ülkesi olacaktır." (Kaynak: BBC)