BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Karaman Mevlanayı uğurladı

Hz. Mevlana'nın Karaman'dan ayrılarak Konya'ya gitmesini temsilen bir tören düzenlendi.

Abone ol

Karaman'da Aktekke Meydanı'nda bulunan Medar'ı Mevlana Camii'nin bahçesinde düzenlenen uğurlama töreninde, Hz. Mevlana ve babası Muhammed Behaeddini Veled hazretlerini canlandıran Konya Devlet Tiyatrosu sanatçıları meydandaki vatandaşlardan helallik isteyerek Konya'ya hareket etti.

Uğurlama töreninin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği ve Sema Topluluğu tarafından sema gösterisi düzenlendi. Törende konuşan Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Hz. Mevlana ve ailesinin Karaman'a gelmeleri ve yerleşmelerinin tesadüfi bir olay olmadığını belirterek, "Bunu sadece Selçuklu Sultanı'nın daveti olarak görmek mümkün değildir. Onlar Belh'ten çıkmadan önce Karaman'ı düşündüler. Nitekim Belh'ten çıkıp da Karaman'a gelmeleri arasında 8.5 yıllık bir süre var. O esnada Bağdat'ta halifeyle görüştüler. Şam'da birtakım büyük kutuplarla görüştüler. Onların büyük ısrarlarına rağmen Karaman'ı seçtiler. Burayı yurt edindiler. Bu Karaman'ın değerini gösteren son derece önemli ve tarihi bir hadisedir" şeklinde konuştu.

Başkan Uğurlu, "Hz. Mevlana ve ailesi daha sonra Selçuklu Sultanı'nın ısrarlı talebine dayanamadılar. Bundan 782 yıl önce Konya'ya göç ettiler. Biz bugün burada sessiz, iddiasız fakat anlamı derin bir uygulamayı başlatıyoruz. Bundan sonra her sene 2 Mayıs'ta bu törenleri yapacağız. Biz heyecanlıyız, mutluyuz. Mevlevi geleneğinin ucu Karaman'a dayanmaktadır. Biz Konya'ya Mevlana'yı ziyarete gelen dostlarımıza şunu söylüyoruz: Hazretin validesi, gözünün nuru Karaman'da dinleniyor.

İlk önce buranın ziyaret edilmesi, onun gönlünün hoş edilmesi daha sonra da Hz. Mevlana'nın türbesinin ziyaret edilip yüz sürülmesi gerekiyor. O yüzden ben bütün Mevlana dostlarını, sevenleri Karaman'a davet ediyorum" diye konuştu. Törenleri, Hz. Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş izledi.