BIST 10.229
DOLAR 32,31
EURO 34,80
ALTIN 2.405,42
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Kara delikler şaşırttı

Bazı galaksilerin merkezinde bulunan kara deliklerin, evrenin en verimli ve en çevreci ''motorları'' çıktı.

Abone ol

Amerikalı astrofizikçiler, bazı galaksilerin merkezinde bulunan kara deliklerin, evrenin en verimli ve en çevreci ''motorları'' olduğunu düşünüyor.

Kara deliklerin çalışmasını ilk kez ölçen ABD'nin Stanford Üniversitesi'nden bilim adamları, kara deliklerin insan tarafından üretilen en randımanlı motordan 25 kat verimli olduğunu belirttiler. Araştırmanın başındaki Profesör Steven Allen, ''Bir kara delik kadar verimli bir otomobil motoru yapılabilseydi, bir galon benzinle (3,8 litre) 1,6 milyar kilometre yol alınabilirdi. Bundan daha çevreci olunamaz'' diye konuştu.

Amerikalı bilim insanları, Chandra adlı X ışını teleskobunu kullanarak, en eski 9 kara delik tarafından soğurulan sıcak gaz miktarı ile hemen hemen hiç görülmeyen yüksek hızlı parçacık fırlatılışını ölçtüler. Bu fenomenin bir kozmik motorun çalışmasını andırdığını belirten Allen, en eski ve en verimli kara deliklerin, büyük galaksilerde çok fazla miktarda yıldızın doğuşunu ve ortaya çıkışını engelleyen kilit bir role sahip olduğuna inanıldığını söyledi.

Araştırmacılar, bu sayede kara deliklerin galaksilerin komşularını  kaplamasına engel olduklarını düşünüyor. Şimdiye dek gözlemlenen galaksiler içindeki en büyük kara delikler Samanyolu'nda ve 50 ila 400 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Işığın bır yılda katettiği mesafe yaklaşık 10 milyar kilometre.