BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kalecik'de işçiler mahsur kaldı

Ağrı`dan Ankara`ya çalışmaya gelen 18 işçi, paraları ödenmediği için memleketlerine dönemiyorlar

Abone ol

Ağrı Patnos`dan Ankara`nın Kalecik ilçesindeki orman alanındaki toprak işleme işinde çalışmaya gelen işçiler, paralarını alamadıkları için memleketlerine dönemiyorlar.

Aralarında okula başlaması gereken lise çağında öğrencilerin de bulunduğunu belirten işçiler, sorunlarına çözümü için Çevre ve Orman Bakanlığı ile Ankara Valiliğine başvuruda bulundular.


Patnos`ta oturan Bayram Turan ve Behram Kılıç, 18 arkadaşlarıyla birlikte Ankara`nın Kalecik ilçesinde orman alanında yapılacak olan teraslama işleminde çalışmak için İMC Güvenlik Türkeli Lojistik LTD. ŞTİ. ile anlaştılar. İşçiler, tüm yol, yemek, barınma ihtiyaçlarını karşılamayı vaat eden şirketin çağrısı üzerine kiraladıkları bir minibüsle Kalecik`e gelerek işbaşı yaptılar. Kalecik`te ihtiyaçlarını şirketin anlaştığı fırın ve marketten karşılayan işçiler, teras işlemini bitirdikleri 1 Eylül tarihinden sonra şirket yetkililerinin birden ortadan kaybolduklarını fark ettiler. Aralarında dün okula başlaması gereken 5 öğrencinin de bulunduğu işçiler, evlerine dönecek parayı bile bulamıyorlar. Birkaç gün öncesine kadar gıda ve barınma sorunlarını ise çevredeki esnafın yardımıyla çözen işçiler, patronun esnafları arayarak yardımların kesilmesini istemesinden sonra daha da zor durumda kaldılar.

`Alabiliyorsanız alın`


Şirketin şimdiye kadar kendilerine yalnızca geldikleri minibüsün parasını ödemek için 3 milyar verdiğini anlatan Behram Kılıç, daha sona patronun kendilerine bu parayı da yol parası olarak değil, avans olarak verdiğini söylediğini aktardı. Mağdur durumda olduklarını belirten Kılıç, arayıp paralarını istediklerinde şirketin ortaklarının kendilerine `Alabiliyorsanız alın` diyerek hakaretlerde bulunduklarını dile getirdi.
Kendileriyle birlikte çalışan köylülerin de paralarını alamadıklarını ve konuyla ilgili kaymaklığa dilekçe verdiklerini belirten Bayram Turan, şirket hakkında suç duyurusunda bulunmak için gittikleri savcının `Bu bizim işimiz değil` diyerek şikayetlerini kabul etmediğini söyledi. Şirketin, bugüne kadar sigortalarının yatırılmadığını da anlatan Turan, 15 gün önce kene tarafından ısırılan bir işçinin sigortası olmadığı için tedavisini tamamlayamadığını ifade etti. Turan, şirketle telefonla görüşmeye çalıştıklarında tehditlerle karşılaştıklarını, dün okula başlaması gereken bazı arkadaşlarının çok zor durumda kaldığını, bu nedenle sorunlarına acilen çözüm beklediklerini söyledi. İşçiler, konuyla ilgili Çevre ve Orman Bakanlığı ile Ankara Valiliği İl Özel İdaresine başvurdular.
Şirket işçileri suçladı
Konuyla ilgili görüştüğümüz şirket yetkilisi Faruk Ayık ise iddiaları yalanladı. İşçilerle yevmiye usulü anlaşmadıklarını ve yemek, barınma gibi ihtiyaçlarını karşılamayı taahhüt etmediklerini ileri süren Ayık, `Yevmiyeyle çalıştıracak olsam Kalecik`te adam mı yok da Ağrı`dan işçi getireyim` dedi. Valilikten işlenen alanın uzunluğuna göre para aldıklarını belirten Ayık, işçilerin 20 gün boyunca çalıştıkları iş için valilikten 3 bin 500 YTL para aldıklarını, işçilere ise 3 bin 750 YTL ödeme yaptıklarını, işçilerin kendisine 250 YTL borçlu olduğunu savundu. İşçiler hakkında hakaret sayılabilecek sözler sarf eden Ayık, işçilerin `psikolojik ve fiziki tehditle` kendilerinden `para koparmaya çalışan bir çete` olduğu suçlamasında bulundu. Ayık, Kalecik Savcılığına işçiler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.