BIST 9.469
DOLAR 32,60
EURO 34,84
ALTIN 2.496,13
HABER /  GÜNCEL

Kahramanmaraş'ta yangın söndürme uçağı dağa çarparak düştü! 8 kişi hayatını kaybetti

KAHRAMANMARAŞ'ta çıkan orman yangınına havadan müdahale eden yangın söndürme uçağı düştü. Rusya'dan kiralanan uçağın içinde 5'i Rus 3'ü Türk toplam 8 personel hayatını kaybetti.

Abone ol

Onikişubat ilçesinin kırsal Ilıca Mahallesi yakınlarındaki Almalı mevkisinde saat 13.00 sıralarında yangın çıktı. Yükselen dumanı gören mahalleli, ihbarda bulundu. Bunun üzerine bölgeye 100 orman işçisi ile 10 arazöz, 1 uçak ve 2 helikopter sevk edildi. Ekipler yangına havadan ve karadan müdahale etti.

Müdahale sırasında Türkiye’nin yangın söndürme çalışmalarında kullanılmak üzere Rusya’dan kiraladığı Beriev-200 tipi yangın söndürme uçağı, saat 14.30 sıralarında Engizek Dağı yamacına düştü.

Adana'dan bölgeye sevk edildiği belirtilen, içinde 3’ü Türk, 5’i Rus, 8 mürettebatın bulunduğu uçağın düştüğü bölgeye, arama kurtarma ekipleri sevk edildi.

Kurtulan olmadı
Kahramanmaraş Valiliği’nden, orman yangınına müdahale eden yangın söndürme uçağının düşmesiyle ilgili açıklama yapıldı. Valiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada, mürettebattan kurtulan olmadığı belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi: “İlimiz Dulkadiroğlu ilçesi Bertiz bölgesinde ormanlık alanda, yıldırım düşmesi sonucu çıkan yangına müdahale etmek amacıyla havalanan Rus yangın söndürme uçağı Kısık Vadisi Mevkiinde mürettebatıyla birlikte düşmüştür. Olayın gerçekleştiği andan itibaren olay yerine ekiplerimiz anında sevk edilmiş, ilk bilgilere göre mürettebattan kurtulan olmadığı tespit edilmiştir."

Pakdemirli: Teknik ve adli inceleme devam ediyor

Kahramanmaraş Valiliği’nde gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Pakdemirli, “Başımız sağ olsun. Orman genel müdürlüğümüzün orman yangınları için kiralamış olduğu, Rus yapımı Berev-200 marka Adana’da sürekli konuşlanmış olan bir uçak. Bugün Kahramanmaraş’ta çıkan orman yangını için bölgeye intikal etmiş durumda. Dulkadiroğlu Karamanlı Mahallesi Tura mevkiinde saat 14.35 sıralarında kaza kırım geçirmiştir. Öncelikle bölgeye korucularımız yaya olarak ulaşmıştır. Daha sonra JAK ve AFAD ekipleri havadan indirme yapılarak ulaşmıştır. Üzülerek ifade etmek istiyorum 3’ü Türk 8 çalışma arkadaşımızı kaybettik. Cenabı Allah’tan arkadaşlarımıza rahmet diliyorum. Ailelerine sabırlar diliyorum. Savcılarımız çalışmalarını yapıyor. Adli tıpta şu anda tespitler devam ediyor. Teknik ve adli inceleme devam ediyor. Teknik incelemenin bitmesi son derece önemli. Halk dilinde de bilinen kara kutunun incelemesi, yerinde fiili incelemesi gibi teknik ekiplerin incelenmesiyle gerekli merciler incelemenin sonunda bilgileri verecektir. Enkazın olduğu yeri bizler incelemede bulunduk” dedi.

Dağa çarparak yandı

Rusya Savunma Bakanlığı, 5'i Rus 3'ü Türk toplam 8 personelin hayatını kaybettiğini duyurdu. Uçağın aldığı suyu alevlerin üzerine boşalttıktan sonra yükselemeyerek dağa çarptığı ifade ediliyor. Rusya'dan kiralanan uçağın Adana yangın söndürme birimine bağlı çalıştığı öğrenildi. 

Rusya ekip gönderiyor

Açıklamada, “14 Ağustos 2021 tarihinde saat 15.10’da Türkiye'nin Adana kentinde yerleşim alanına yakın noktada çıkan orman yangınına müdahale eden BE-200 yangın söndürme uçağı görevini tamamladıktan sonra düştü. Kazanın nedenlerini tespit etmek için Rusya Savunma Bakanlığından bir heyet kaza bölgesine gönderildi” denildi.

MSB: Destek gönderildi

Milli Savunma Bakanlığı ekip yönlendirdiğini duyurdu: Kahramanmaraş’taki yangın söndürme çalışmalarına katılmak için Adana’dan havalanan bir Rus yangın söndürme uçağının kaza kırıma uğradığı bilgisi üzerine, İncirlik’ten bir helikopter ile Konya’dan bir uçak, arama-kurtarma çalışmalarına destek için bölgede görevlendirilmiştir.

Çavuşoğlu: Kahramanca fedakarlıkları unutulmayacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sosyal medya hesabından Kahramanmaraş'ta düşen Rus yangın söndürme uçağına ilişkin paylaşımda bulunarak, "Kahramanmaraş’taki yangına müdahale sırasında yaşanan elim uçak kazasında Türk ve Rus mürettebatın hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duydum. Milletimizin başı sağolsun, Rus halkına da taziyelerimizi iletiyoruz. Kahramanca fedakarlıkları unutulmayacak" açıklamasında bulundu.

Putin: Can kaybı acısı bizleri birleştiriyor
Putin yaşanan üzücü olay sonrası Başkan Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Rusya devlet başkanı mesajında, Rus ve Türklerin, Türkiye'deki orman yangınlarıyla birlikte mücadele ettiğine işaret ederek, "Bu nedenle can kaybı acısı bizleri birleştiriyor. Ölenlerin aileleri ve yakınlarına üzüntü ve desteğimi iletmenizi rica ederim. Onlara, bu zor zamanda cesaret ve metanet diliyorum." ifadesini kullandı.

Ayrıca Putin'in, kazada hayatını kaybeden Rus askerlerin yakınlarına da taziyede bulunduğu belirtilerek, bu askerlerin taltif edilmesi için talimat verdiği kaydedildi.

Uçağın özellikleri

Beriev Be-200, Altair Beriev tarafından üretilen Rus yapımı bir amfibyen jet uçağıdır. Uçak, yangın söndürme, arama kurtarma, deniz devriyesi, kargo ve yolcu taşımacılığı için tasarlanmıştır. Uçak, saatte 150-190 kilometre hızla 14 saniyede doldurduğu 12 ton suyu taşıyabilme kapasitesine sahip.

Vali Coşkun'dan açıklama: İrtibat kurulamadı

Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, yaptığı açıklamada, gün içerisinde Onikişubat ilçesi Ilıca Mahallesi Almalı mevkisindeki ormanlık alanda yıldırım isabet etmesi sonucu yangın çıktığını anımsattı.

Orman yangına hem karadan hem de havadan müdahale edildiğini belirten Coşkun, "Bölgeye uçak da sevk etmiştik ancak bir süre önce uçakla irtibat kesildi ve düştü. Şu an olay çok yeni. Uçağın düştüğü bölgeye çok sayıda ekip gönderdik" dedi.

Kazada hayatını kaybeden Mersinli Orman Mühendisi Oğuz Avşar Aydın’ın Mut ilçesinde yaşayan ailesine acı haber verildi. Baba Salih ile anne Emine Aydın acı haberin üzerine ağlayarak feryat etti.

Mut Kaymakamı Fatih Erdoğan, Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, Mut Emniyet Müdürü Zafer Şenocak ve İlçe Jandarma Komutanı Ahmet Kemal Balcı aileye taziyelerini iletti.

Orman genel müdüründen başsağlığı mesajı
Orman Genel Müdürü (OGM) Bekir Karacabey, Kahramanmaraş'ta yangın söndürme uçağının düşmesi sonucu hayatını kaybedenler için başsağlığı mesajı yayımladı.

"Sizleri kahramanca mücadelenizle hatırlayacağız"
Karacabey, "Kahramanmaraş'taki orman yangınına müdahale sonrası dönüşe geçen yangın söndürme uçağının düşmesi sonucu 3 Türk ve 5 Rus olmak üzere 8 mürettebat hayatını kaybetmiştir. Yaşadığımız acının tarifi yok. Başımız sağ olsun. Hayatını kaybedenler arasında Genel Müdürlüğümüz personeli mesai arkadaşımız Oğuz Avşar Aydın kardeşimiz de bulunuyordu. Elim kaza sonucunda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine ve teşkilatımıza başsağlığı diliyorum. Rus mürettebatın ailelerine taziyelerimi iletiyorum. Sizleri hep kahramanca mücadelenizle hatırlayacağız" dedi.