BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.469,33
HABER /  GÜNCEL

Kaddafi rejiminden yeni kopuşlar

Libyalı sekiz üst düzey subay taraf değiştirirken, Trablus'ta Kaddafi'yle görüşen Güney Afrika Cumhurbaşkanı Libya liderinin ateşkes girişimlerine hazır olduğunu söyledi.

Abone ol

Libya'da Albay Muammer Kaddafi'nin ordusundan sekiz üst düzey subay taraf değiştirdi ve silah arkadaşlarına isyancılara destek verme çağrısında bulundu.

Taraf değiştiren Libyalı generaller, aceleyle düzenlenen bir basın toplantısında konuştu

Subaylardan biri, Kaddafi güçlerini 'soykırım'la suçladı.

Aralarında beş generalin de bulunduğu belirtilen Libyalı askerler İtalya'nın başkenti Roma'da bir basın toplantısı düzenledi.

Bu arada Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jabob Zuma, soruna diplomatik yollardan çözüm bulma çabaları çerçevesinde Kaddafi'yle başkent Trablus'ta bir görüşme yaptı.

Roma'da konuşan Oun Ali Oun adlı general, silah arkadaşlarını ve tüm güvenlik güçlerini 'özgürlüğü savunurken şehit düşenler adına' Kaddafi rejimini terk etmeye çağırdı.

Oun ayrıca bazı Libya kentlerinde gerçekleşen 'soykırım' ve 'kadına karşı şiddeti' kınadı.

Bir diğer General Melud Mesud Halasa ise, Kaddafi güçlerinin isyan öncesine kıyasla yüzde 20 kapasiteye sahip olduğunu ve Kaddafi'ye sadık kalan general sayısının 10'dan fazla olmadığını söyledi.

İsyancıların tarafına geçen eski Libya Dışişleri Bakanı Abdülrahman Şalgam da basın toplantısında konuştu. Şalgam son günlerde toplam 120 askerin taraf değiştirdiğini belirtti.

İsyanın başladığı Şubat ayından bu yana onlarca subay, bakan ve diplomat Kaddafi rejimini terk etti.

'Kaddafi ateşkes girişimine hazır'

Zuma'yı karşılayanlar arasında Kaddafi yoktu

Güney Afrika lideri Jacob Zuma'nın ziyaretinde, Zuma'yı havaalanında karşılayanlar arasında Kaddafi yoktu.

Kaddafi son olarak 11 Mayıs'ta aşiret büyükleriyle konuşurken televizyonda görüldü.

Zuma Görüşmeden sonra Kaddafi'nin ateşkes için Afrika Birliği'nin atacağı adımları kabul etmeye hazır olduğunu aktardı.

Afrika Birliği tarafından sunulan ve Güney Afrika'nın da desteklediği ateşkes önerisi hem Libyalı isyancılar hem de Nato tarafından, Albay Kaddafi'nin iktidardan inmesi çağrısını içermediği gerekçesiyle, reddedilmişti.

Kaddafi'nin taraftarları, Libya liderinin ne makamını ne de Libya'yı terketmesinin sözkonusu olamayacağını vurguluyor.

Ayrıca, Kaddafi görevden inecek olsa dahi, tutuklanarak Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne sevkedilmesi olasılığının gündeme geleceğine işaret ediyorlar.

Diplomatik planda bir ilerleme sağlanmaması büyük ihtimalle Nato'nun askeri harekatı daha yoğunlaştırması ve Kaddafi'ye bağlı güçlere karşı Apache saldırı helikopterlerini devreye sokması anlamına gelecek.