BIST 9.800
DOLAR 32,58
EURO 35,05
ALTIN 2.458,84
HABER /  GÜNCEL

FIFA Bosna-Hersek'in yüzünü güldürdü

FIFA, Bosna-Hersek'in uluslararası müsabakalardan men edilmesine yönelik aldığı kararı kaldırdı.

Abone ol

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), Bosna-Hersek'in uluslararası müsabakalardan men edilmesine yönelik 1 Nisan'da aldığı kararı kaldırdı.

FIFA Başkanı Sepp Blatter, Zürih'te bugün düzenlediği basın toplantısında, Bosna-Hersek Futbol Federasyonu'nun (FSBİH) meclisinde yer alan delegelerin, 26 Mayıs'ta yaptığı toplantıda ''üçlü başkanlık sisteminden tekli başkanlık sistemine'' geçilmesini sağlayacak federasyonun yeni statüsünü onayladığını anımsattı. Blatter, böylece Bosna-Hersek Futbol Federasyonu'na bağlı milli takım ve kulüplerin uluslararası musabakalardan men edilmesi yönünde 1 Nisan'da alınan kararın kaldırılması için şartların yerine getirildiğini belirtti.

Bosna-Hersek'teki savaşı (1992-1995) durduran Dayton Antlaşması'nın ülke yönetiminde neden olduğu siyasi karışıklık, Avrupa'da son yıllarda önemli başarılar kazanan Bosna futbolunu da etkiledi. Dayton Antlaşması'na göre, üçlü devlet başkanlığı sisteminin uygulandığı ülkede, futbol federasyonu başkanlığını da Boşnak, Sırp ve Hırvat olmak üzere üç yetkili yürütüyordu.

UEFA ve FIFA, Bosna-Hersek Futbol Federasyonu'nu ''tek başkanlık sistemine'' geçmesi için defalarca uyardıktan sonra 1 Nisan 2011'de bu ülkenin takımlarını uluslararası müsabakalardan men etmişti.

FIFA, bir süre önce Bosna-Hersek Futbol Federasyonu'nun tek başkanlık sisteminin delegeler tarafından kabul edilmesi için Normalleşme Komitesi oluşturmuş ve bu komitenin başına da eski Yugoslavya'nın efsane futbolcusu İvica Osim'i atamıştı.

Bosna Hersek A milli takımı, alınan bu kararla 3 Haziran'da 2012 Avrupa Kupası ön eleme maçları kapsamında Romanya'yla karşılaşacak.