BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Güney Afrika liderinin Libya'da son barış hamlesi

Jacob Zuma'nın Trablus ziyareti, Libya krizine diplomatik çözüm arayışında son çaba olarak değerlendiriliyor. Fakat gözlemciler, ziyaretten her iki tarafı da memnun edecek bir çözüm çıkmasına çok az ihtimal veriyor.

Abone ol

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, Libya krizine son çözüm şansı olarak görülen arabuluculuk ziyareti için Trablus'a gitti.

Nato hava saldırıları devam ederken, Libya lideri Albay Muammer Kaddafi'nin üzerindeki baskı giderek artıyor.

Haftasonu Kaddafi'nin en önemli müttefiklerinden biri olan Rusya da desteğini çektiğini açıkladı.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı, Libya sorununa çözüm bulmak amacıyla Trablus'u ikinci kez ziyaret ediyor.

Zuma'nın Albay Kaddafi ile geçmişteki yakınlığının ve şahsi karizmasının bir anlaşmayla sonuçlanacağını umanlar olmasına karşın, çoğu gözlemci bu ziyaretin de ilki gibi sonuçsuz kalacağını tahmin ediyor.

Afrika Birliği tarafından sunulan ve Güney Afrika'nın da desteklediği ateşkes önerisi hem Libyalı isyancılar hem de Nato tarafından, Albay Kaddafi'nin iktidardan inmesi çağrısını içermediği gerekçesiyle, reddedilmişti.

Kaddafi'nin taraftarları, Libya liderinin ne makamını ne de Libya'yı terketmesinin sözkonusu olamayacağını vurguluyor.

Ayrıca, Kaddafi görevden inecek olsa dahi, tutuklanarak Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne sevkedilmesi olasılığının gündeme geleceğine işaret ediyorlar.

Diplomatik planda bir ilerleme sağlanmaması büyük ihtimalle Nato'nun askeri harekatı daha yoğunlaştırması ve Kaddafi'ye bağlı güçlere karşı Apache saldırı helikopterlerini devreye sokması anlamına gelecek.