BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İMKB'de 3,2 trilyon dolarlık işlem

İMKB'de 3,2 trilyon dolarlık işlem yapıldı

Abone ol
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, geçen sene Ulusal 100 Endeks'te 3,2 trilyon dolarlık işlem yapıldığını bildirdi. Erkan, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) da eklendiğinde sermaye piyasasındaki işlem hacminin 3,5 trilyon dolar seviyesini bulduğunu açıkladı.

İMKB Olağan Genel Kurul'u toplandı. Toplantıya Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray ile Türkiye Sermaye Piyasaları Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) Başkanı Atilla Köksal da katıldı.

Genel kurula hitap eden Hüseyin Erkan, tahvil ve bono ile repo piyasasında önemli ilerlemeler görüldüğünden söz etti. Borsa dışı günlük ortalama işlem hacminin 2001'e oranla yarı yarıya gerilediğini belirten Erkan, toplam sabit getirili menkul değerlerin işlem hacminde, yüzde 85 üzeri bir payın borsadan geçtiğini aktardı.

Halka arzlara da değinen Erkan, 2010'da 3,1 milyar liralık hisse senedi satışı yapıldığını, 15 bono ihracından da 1,9 milyar liralık tahvil satışı gerçekleştiğini söyledi. Bu senenin ilk 5 ayında 12 şirketten 1 milyar liralık, 13 adet bono ihracından da 5,2 milyar liralık gelir elde edildiğini aktardı.

İMKB Başkanı Erkan, ''2011 sonuna kadar halka arzlarda 35 rakamına erişmemiz, belki de o rekoru kırma ihtimalimiz çok fazla. Elimizin altında 15-16 başvuru var. Her hafta da başvurular gelmeye devam ediyor. Seçim sürecinden sonra başvuruların artacağını bekliyoruz." dedi.

2010'da hayata geçirilen yeni uygulamaların sonuçlarından da bahseden Hüseyin Erkan, iptal edilen emirlerin piyasaya iletilen tüm emirler içindeki payının yüzde 9, iptal edilen emir hacminin toplam işlem hacmine oranının ise ortalama yüzde 13,8 olduğunu ifade etti. Erkan, bu durumun etkin bir piyasa için büyük önem taşıdığını vurgularken, "Günlük ortalama işlem hacmi, emir iptali öncesi döneme göre diğer gelişmelerin de etkisiyle yüzde 50'ye yakın artış elde etti. Emir iptali uygulamasının, diğer kararların da etkisiyle, piyasadaki fiyat oynaklığını azalttığı görülmektedir. Seans içi fiyat oynaklığı emir iptali sonrası 8 aylık dönemde yüzde 14,6 gerilemiştir. Bu da etkin bir piyasanın oluşmasında başarılı olduğumuzun bir emaresidir." ifadelerini kullandı.

2011 projelerine temas eden Erkan, serbest işlem platformu ile halka açık sayılıp İMKB'de yer almayan şirketlerin bu platformda fiyatlarının belirlenmesine imkân tanıyacaklarını dile getirdi. Erkan, tahvil bono piyasasında özel sektör borçlanma araçları ikincil piyasasında likiditeyi artırmak amacıyla piyasa yapıcılık uygulaması ve hisse senetleri üzerine repo pazarı açılmasının planlandığını, İMKB'de işlem gören menkul kıymetler üzerine opsiyon piyasası için testleri tamamladıklarını, sürdürülebilirlik endeksi projesini bu senenin sonunda tamamlayacaklarını anlattı.

Hüseyin Erkan, ''Bir temettü endeksi oluşturuyoruz. İyi temettü verenleri bir endeks içinde toplayalım diyoruz.'' dedi.

SPK BAŞKANI: FOREKS İYİ İDARE İLE DAHA DA BÜYÜYECEK

SPK Başkanı Vedat Akgiray da foreks piyasalarında günlük işlem hacmini 2,5-3 milyar dolar olarak açıkladıklarını ancak bu rakamın 13-14 milyar dolarlara çıktığını bildirdi. İyi idare ile bu rakamın çok daha iyi büyüyebileceği öngörüsünde bulundu.