BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

'Kaddafi pazarlık için Londra'ya temsilci gönderdi''

Muhammed İsmail adlı temsilcinin Londra'daki temaslarında, Kaddafi için çıkış yolları konusunda nabız yokladığı tahmin ediliyor.

Abone ol

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin bir temsilcisinin birkaç gün önce İngiltere'ye gelerek gizli temaslarda bulunduğu ortaya çıktı.

Muhammed İsmail adlı temsilcinin Londra'daki temaslarında Kaddafi için çıkış yolları konusunda nabız yokladığı tahmin ediliyor.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Kaddafi'nin oğlu Seyfül İslam Kaddafi'nin danışmanı olan Muhammed İsmail'in temaslarını doğrulamadı. Bununla birlikte, bakanlıktan yapılan açıklamada, 'Libyalı yetkililerle her temasımızda, Kaddafi'nin gitmesi gerektiği mesajını veriyoruz" denildi.

Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa, artık Kaddafi rejiminin parçası olmak istemediğini söyleyerek Çarşamba günü Londra'ya kaçmıştı.

El Cezire televizyonu, bazı üst düzey Libyalı yetkilinin daha ülkeden ayrıldığını ve Tunus'ta olduklarını duyurdu.

Bu kişiler arasında Meclis başkanı, istihbarat bakanı ve dışişleri bakan yardımcısının bulunduğu belirtiliyor.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, bu gelişmelerin NATO eylemlerinin etkisini gösterdiğini söyledi.

Kaddafi güçlerine ağır darbe

Bu arada, Amerikan Genel Kurmay Başkanı Amiral Mike Mullen, Libya'ya düzenlenen hava saldırılarında Kaddafi'nin askeri gücünün dörtte birinin imha edildiğini söyledi.

Fakat Amiral Mullen, Libyalı isyancıların Kaddafi güçleri karşısında zayıf olduğu uyarısında bulundu.

Amiral, Kaddafi'ye bağlı her on askere karşılık, sadece bir isyancı bulunduğunu söyledi.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates ise, isyancılara Amerika dışındaki ülkelerin askeri eğitim ve destek sağlaması gerektiğini söyledi.

Fakat isyancılara destek konusunda uluslararası planda bir uzlaşma yok.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün, Kaddafi'ye karşı savaşan isyancı güçlerin silahlandırılması fikrini desteklemediğini söylemişti. NATO Genel Sekreteri de "Biz sivilleri silahlandırmak için değil, korumak için Libya'dayız" demişti.

ABD ve İngiltere ise, isyancılara silah sağlanması seçeneğini dışlamadıklarını açıklamıştı.