BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.438,38
HABER /  DÜNYA

Kabil Havaalanı'nda patlama! IŞİD intihar saldırısı düzenledi iddiası! Yolcu uçağına ateş açıldı

Afganistan'ın başkenti Kabil'den tahliyeler son sürat sürerken, havaalanı dışında patlama oldu. Milli Savunma Bakanlığı 2 patlama olduğunu ve Türk askerlerinin iyi olduğunu duyururken, uluslararası ajanslar IŞİD'in intihar saldırısı yaptığını iddia etti. Al-Jazeera, patlamada ölü sayısının 25'e, yaralı sayısının 90'a yükseldiğini duyurdu.

Abone ol

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın bulunduğu bölgede bir patlama meydana geldi.

Havalimanı çevresinde şiddetli patlama
Patlamanın ardından bölge yoğun dumanla kaplandı. BBC, ilk patlamadan sonra ikinci patlamanın yaşandığı bilgisine yer verdi.Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, yaralı Afganların el arabalarıyla taşındığı, bazılarının da yürüyerek bölgeden uzaklaştığı görüldü.

25 ölü, 90 yaralı
Al-Jazeera,  patlamada ölü sayısının 25'e, yaralı sayısının 90'a yükseldiğini duyurdu. Yaşamını yitirenlerin arasında yabancılar ve çocukların bulunduğu, Taliban mensuplarından yaralılar olduğu aktarıldı.

"İntihar saldırısı"
Havalimanı dışındaki patlamanın giriş kapılarından birinde gerçekleştiği belirtilirken, üç ABD'li yetkili, olayın intihar saldırısı gibi göründüğünü aktardı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, yaşananlar için "intihar saldırısı" dedi.

4 ABD askeri hayatını kaybetti, 3 asker yaralı
Konuyla ilgili ABD'den açıklama geldi. ABD medyasından verilen bilgiye göre, patlamada 4 Amerikan askeri hayatını kaybetti, 3 asker de yaralandı.

Pentagon'dan patlama açıklaması
Konuya ilişkin açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, "Kabil Havaalanı'nın dışında bir patlama olduğunu teyit ediyoruz." ifadesini kullandı.

Milli Savunma Bakanlığı: İki patlama oldu

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan son dakika açıklamada ise Kabil havaalanı yakınlarında iki patlama olduğu bildirildi. MSB'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur" denildi.

Kabil Havalimanı dışında patlama oldu

Afganistan'ın başkenti Kabil'den kalkan İtalyan uçağına ateş açıldı. Reuters'ta yer alan son dakika gelişmesine göre, Afgan sivilleri taşıyan uçağa kalkıştan dakikalar sonra ateş açıldı. Ajansın ulaştığı İtalya Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynak olayı doğruladı. Kaynak, olayda uçağın hasar görmediğini de sözlerine ekledi. Uçakta seyahat eden bir İtalyan gazeteci Sky 24 TG'ye, uçakta yaklaşık 100 Afgan sivilin olduğunu söyledi.

Taliban'ın başkentin kontrolünü ele geçirmesinin ardından Kabil'in dışarıya açılan tek kapısı konumunda olan havalimanından her 45 dakikada bir uçak havalanıyor. ABD’nin 14 Ağustos’tan bugüne Afganistan’dan tahliye ettiği kişi sayısı ise yaklaşık 83 bin. ABD Başkanı Biden, gelen tüm taleplere rağmen tahliye işlemleri için son gün olan 31 Ağustos’un uzatılmayacağını açıklamıştı.