BIST 10.046
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.423,60
HABER /  GÜNCEL

K. Kore'nin nükleer programı 'yolunda ilerliyor'

ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton'ın Güney Kore'yi ziyareti sırasında, Kuzey Kore nükleer programında kaydettiği ilerlemeyi müjdeledi. Pyongyang, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin ilerleyişinden memnun.

Abone ol

Kuzey Kore, üzerinde çalıştığı nükleer reaktörün ve düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyum üretiminin olumlu yönde ilerlediğini açıkladı.

Kuzey Kore resmi haber ajansının sözlerini aktardığı bir dışişleri yetkilisi, ''Reaktörü elektrik üretmek için kuruyoruz. Kendi kendine yeten bir ulusal ekonomi oluşturma çabalarımızın bir parçasıdır.'' diyor.

Kuzey Kore'nin nükleer silah programını yeniden canlandırmaya çalıştığından şüphe eden ABD ise, Pyongyang hükümetine tesisi kapatma çağrısında bulunuyor.

Pyongyang'dan gelen son açıklama, ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton'ın Güney Kore ziyaretiyle aynı zamana rastladı.

Güney Kore, Kuzey'in uranyum zenginleştirme programının, nükleer silah üretimine açtığı ikinci bir kapı olduğunu söyleyerek endişelerini dile getiriyor.

Kuzey Kore halihazırda plütonyum destekli bir füze programına sahip ve elinde birkaç nükleer bombaya yetecek kadar kaynak olduğu düşünülüyor.

Nükleer reaktör ve uranyum zenginleştirme planları ise ilk kez geçen yıl dünya kamuoyuna duyurulmuştu.

ABD, Kuzey Kore ile pazarlıklara oturmadan önce nükleer programını durdurmasını talep ediyor.

Kuzey Kore ise, ABD'nin görüşmeler için ortaya ön koşullar sürmesini reddediyor.

Uluslararası hukuk, nükleer teknolojinin barışçıl amaçlar için kullanılmasına izin veriyor ve Pyongyang hükümeti uranyum zenginleştirme programının tamamen sivil amaçlı barışçıl bir faaliyet olduğunu belirtiyor.

Ancak Kuzey ve Güney arasında varolan bir başka anlaşma, her türlü nükleer zenginleştirme faaliyetinden uzak durulmasını öngörüyor.