BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

JİTEM var mı, yok mu?

DTP Batman milletvekilik Bengi Yıldız, "Jitem var mı yok mu" diye sordu

Abone ol Meclis Milli Savunma Komisyonu üyesi ve DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, 2008 yılı büçe görüşmeleri sırasında konuşarak, Jandarma'nın İstihbarat Teşkilatı olduğu iddia edilen Jitem'in gerçekte var olup olmadığını sordu.

Meclis Milli Savunma Komisyonu üyesi ve DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, "Jitem var mıdır yok mudur? Jitem'e bağlı çalışan o kadar insanın açıklamalarına rağmen kabul edilmemiştir, çünkü kanun dışı yapılanmıştır" dedi

Yıldız, eski bir valinin, “Jitem'le birlikte çok iyi çalıştık, neden 'yok' dediler, anlamadım. Bize göre model doğruydu, yeniden uygulanabilir” şeklinde açıklama yaptığını, Diyarbakır'daki bir davanın Jitem'le ilgili olduğu gerekçesiyle Askeri Mahkeme'ye sevkedildiğini söyledi.

Yıldız, Türkiye'nin bir darbeler ülkesi olduğunu ve siyaset geleneğinde askere “kurtarıcı” gözüyle bakılması nedeniyle demokratikleşme ve sivilleşmenin sürekli tehdit altında olduğunu ifade etti.

Yıldız, MİT açısından zaman aşımına uğramış ve istihbari bilgi özelliğini kaybetmiş dosyaların kamuoyuna açıklanması gerektiğini kaydetti ve "Deniz Gezmiş, Nazım Hikmet, Sabahattin Ali, Adnan Menderes dosyalarının kamuoyuyla paylaşılmasında ne sakınca olabilir ki?"  dedi.