BIST 10.232
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.405,91
HABER /  MEDYA

'Je Suis Cumhuriyet' deme zamanı!

Milliyet gazetesi yazarı gazeteci Aslı Aydıntaşbaş Cumhuriyet gazetesine yapılan polis baskınını ve Ankara'da Fox Tv aracına yapılan saldırıyı yorumladı.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Basın ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırılar konusunda kaygılı olduğunu belirten Aydıntaşbaş, "susturulan kalemler herkesin susturulması anlamına geliyor" dedi.

Yaşananları kaygı verici bulduğunu belirten gazeteci, iktidar medyasına önemli görevler düştüğünü söyledi. Fransa'da verilen birlik ve beraberlik mesajının Türkiye'de de gösterilmesi gerektiğini söyleyen Aydıntaşbaş, "Cumhuriyet, Fox hepsi bizimdir ve hepsinin kendini ifade edebilmesi, özgür olabilmesi siyasi görüşü ne olursa olsun, diğer gazetecilerin, diğer medya mensuplarının özgürlüğünün tek garantisidir." şeklinde konuştu:

JE SUIS CUMHURİYET DEME ZAMANI


Basın ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırılar konusunda kaygılıyım. Bugün, siyasi görüşümüz ya da parti sadakatimiz ne olursa olsun, hepimizin "Je suis Cumhuriyet" deme zamanıdır. Türkiye'de ifade özgürlüğüne yönelik saldırılar toplumun farklı kesimlerini etkiler hale geldi. Sanmayın ki bugün muhalif, liberal ya da laik isimlere saldırı olursa iktidara yakın medya kendini özgür biçimde ifade edebilecek. Susturulan kalemler herkesin susturulması anlamına geliyor.

ÇOK KAYGI VERİCİ

Haliyle bugün Fransa'da gösterilen birlik ve beraberlik mesajını Türk medyası da göstermek zorunda, hem Fox TV, hem Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik tacizler, saldırılar çok kaygı verici ve hepimizi derinden ilgilendiriyor. Saldırı aşamasına gelmeden yapılan tacizler de çok önemli ve burada iktidar medyasına önemli bir görev düşüyor. Çünkü, hedef gösterme, taciz etme, sürekli sosyal medya üzerinden saldırı atışında bulunmak da aslında ifade özgürlüğünü engellemenin bir şekli.

İKTİDARA YAKIN KALEMLER HEDEF GÖSTERİYOR

İşi gücü bırakıp sadece hükümeti eleştirenleri eleştirmek gibi bir misyon edinmiş insanlar var ve bunu da gerçekten centilmenliğe de sığdıramıyorum, ifade özgürlüğü çerçevesine de sığdıramıyorum. Tabii ki fikri tartışmalar yapacağız ama bakıyorum bu tartışmalar aslında özellikle sosyal medyada ve bazı hükümete yakın kalemlerin yaptığı iş hedef gösterme boyutunda. Türkiye gibi bu işlerden çok çekmiş ve bu uğurda Hür Basın davasında ağır kayıplar vermiş bir ülkede sanki hiçbir şey olmamış gibi, sanki hiçbir şey yaşamamışız gibi, sanki Uğur Mumcu'lar öldürülmemiş gibi bu tartışmaların yaşanması çok üzücü.

CUMHURİYET'İN KENDİNİ İFADE EDEBİLMESİ BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN GARANTİSİ 

Ben, Fransa'da yaşananlar kadar Türkiye'deki ifade özgürlüğü konusunda da kaygılıyım. Her zaman sorunluydu ama Fransa saldırısı sonrasında ayrı bir boyut kazandı. Haliyle Penguen, Leman, Cumhuriyet, Fox hepsi bizimdir ve hepsinin kendini ifade edebilmesi, özgür olabilmesi siyasi görüşü ne olursa olsun, diğer gazetecilerin, diğer medya mensuplarının özgürlüğünün tek garantisidir.