BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  MEDYA

O karikatürle ilgili son dakika kararı

Hazreti Muhammed karikatürünü yayımlayan siteler için son dakika karar alındı. Cumhuriyet gazetesinin de yayımladığı Charlie Hebdo karikatürü engelleniyor.

Abone ol

Charlie Hebdo'nun kapağındaki Hazreti Muhammed karikatürünü yayımlayan siteler için son dakika erişim yasağı geldi. Cumhuriyet Gazetesi 2 köşe yazarı tarafından karikatürü yayınlamıştı. O karikatür için 4 siteye erişim yasağı geldi. Şaşırtıcı olan karikatürü yayınlamayarak sadece haberleştiren internethaber.com'un da erişim yasağına uğraması oldu.
cumhuriyeti-engelleyecek-son-dakika-karikatür-karari--.jpg
Diyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesi Charlie Hebdo dergisinin bugünkü sayısının kapağında yer alan karikatürlerle ilgili bölümlerini yayımlayan internet sitelerinin ilgili bölümüne erişimin engellenmesine karar verdi.

Diyarbakır Barosu’na kayıtlı avukatlardan Ercan Ezgin tarafından, geçtiğimiz hafta saldırıya uğrayan Charlie Hebdo dergisinin yeni sayısında yayımlanan Hazreti Muhammed’in karikatürü ile ilgili dün Diyarbakır Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılan yayın yasağı talebi kabul edildi.

Mahkeme kararında, herkesin ifade özgürlüğü hakkına sahip olduğuna dikkat çekilerek, “İfade hürriyeti diğer kişi hak ve hürriyetleri ile sınırlamaya tabidir. Bu kapsamda ifade özgürlüğü bu hakkı kullanan bir kişinin bir başkasına istediğini söyleyebilmesine imkan tanımaz. Bazen ifade hürriyeti başkalarının kişilik hakları ile çatışabilir. Hukuk düzeninin çatışan iki değeri kişilik hakkı ile ifade özgürlüğünü aynı ayda koruması mümkün değildir. Gerek kişilik hakları gerekse ifade özgürlüğü tek başlarına hukuk düzeninde koruma altına alınmıştır. Birinin diğerine üstün tutulması belirli bir olayda belirli şartlar altında gerçekleşir. Yani hangisinin diğerlerine karşı daha çok korunacağı somut olayın şartlarına göre belirlenecektir. Bu bağlamda ifade özgürlüğü kamuoyunun aydınlatmanın ötesine geçer ve kullanılan araç da amaca uygun olmazsa kişinin dini değerlerinin, şeref ve haysiyetinin korunması değeri ifade özgürlüğünden üstün tutulacaktır” denildi.

4 SİTENİN URL’LERİNE ERİŞİM YASAĞI

Mahkeme kararında, bu gerekçelerle talebin kabul edildiğine ve www.birgün.net, www.t24.com.tr, www.internethaber.com ve www.thelira.com adlı internet sitelerinin konu ile ilgili URL’lerine erişim yasağı getirildiğine belirtildi.

Mahkemenin aldığı karar içinde internethaber.com da yer alıyor. Söz konusu karikatür sitemizde kullanılmamıştır. Bu sebeple karar şaşırttı. İnternethaber'de sadece konuyla ilgili haberlere yer verilmiştir.

Cumhuriyet ve Sözcü gibi karikatürü yayınlayan büyük gazetelerin sitelerine ise yasak gelmemesi dikkat çekti.

KARİKATÜR GERİLİMİNDE DÜN GECEDEN BU YANA YAŞANANLAR

Charlie Hebdo karikatürlerini yayımlayan Cumhuriyet gazetesine tehdit yağmaya başladı. Birçok gazete bayiisinin de Cumhuriyet gazetesi satmadığı gelen bilgiler arasında.
cumhuriyet-gazetesi-binasi-hazreti-muhammed-karikatürü.jpgCumhuriyet Gazetesi binası önünde saldırı riskine karşı güvenlik önlemleri alındı.

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun bugünkü sayısından bir bölümünün Cumhuriyet gazetesinde yayımlaması üzerine gazete binası önünde polis güvenlik önlemi aldı. Gazeteye çıkan sokaklar tedbir amaçlı polis tarafından trafiğe kapatıldı.

Charlie Hebdo seçkisinin yayınlanmasıyla birlikte gelen tepkilere yönelik Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Utku Çakırözer açıklama yaptı.

UTKU ÇAKIRÖZER'İN AÇIKLAMASI ŞÖYLE...



TEHDİT YAĞIYOR

Cumhuriyet'in İstanbul Şişli'deki binasının yanı sıra Ankara bürosunda da önlemler alındı. Cumhuriyet gazetesinin Ankara muhabirlerinden Alican Uludağ, gazeteye tehdit yağdığını duyurdu.

Gazetenin önündeki polis araçlarının fotoğrafını Twitter'da paylaşan Alican Uludağ, "Cumhuriyet gazetesi Ankara Bürosu'nun önü. Dünden beri yüzlerce tehdit telefonu aldık" dedi. 

ekran-resmi-1436-03-23-9.33.00-am.png


MİLLETVEKİLLERİNDEN CUMHURİYET'E ZİYARET

Emine Ülker Tarhan ve Erdoğan Toprak Cumhuriyet Gazetesi'nin Ankara Bürosu'na geldi.

TARHAN: BU KADAR AĞIR BİR BASKI HİSSEDİLMEMİŞTİ

Ziyaret sonrası açıklama yapan Emine Ülker Tarhan, "Gelişmelerden ötürü geçmiş olsun dileğinde bulunduk. İfade ve basın özgürlüğüne olan desteğimizi ilettik. Bu gelişmelerin demokrasiye ağır bir zarar verdiğini düşünüyorum. İfade özgürlüğünün, basın özgürlüğünün dışarda buna destek verenlerin içerde de buna destek vermesi gerekiyor. Eylemleri ile destek vermek gerekiyor. Sadece söylem ve yurtdışında ki bir takım davranışlarla değil, uygulamaları ile destek vermek gerekiyor basın özgürlüğüne. Tarihin hiçbir döneminde bu kadar ağır bir baskı hissedilmemişti. Yöneticileri açıklamalarında sorumlu davranmaya davet ediyorum" dedi.

ERDOĞAN TOPRAK: ÜZÜNTÜ VERİCİ BİR OLAY

Erdoğan Toprak ise "Üzüntü verici bir olay. Provokasyonlara gelmemek lazım, sağduyulu hareket etmek lazım. Türkiye'nin bu tür olaylarda daha sağduyulu hareket etmesi gerekli" şeklinde konuştu.

İŞTE O AÇIKLAMALAR...

ARAF TRAFİĞİNE KAPATILDI

Dağıtım kamyonlarında arama

Charlie Hebdo'nun özel sayısından dört sayfalık bir seçki yayınlayan Cumhuriyet gazetesi, polisin günün ilk saatlerinde matbaa çıkışında dağıtım kamyonlarını durdurduğunu duyurdu.

Cumhuriyet, kapaktaki Muhammed Peygamber karikatürünün seçkide yer almadığının tespiti üzerine dağıtıma izin verildiğini bildirdi.

Saat 00.00 sıralarında "akrep" diye tabir edilen zırhlı polis aracı gazete binası önünde beklemeye başladı. Saat 01.00'den itibaren de gazeteye çıkan Şişli Büyükdere Caddesi'ni Abide-i Hürriyet Caddesi'ne bağlayan yol, Prof. Nurettin Mazhar Öktel Sokağı ve İstiklal Sokak güvenlik şeridi ve demir bariyerlerle araç trafiğine kapatıldı.

Polislerin gazete önünde ve çevresinde bekleyişi sürerken, gazetenin güvenlik personellerinin de nöbet tuttuğu görüldü.

3 KİŞİ PROTESTO ETTİ

Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan bölümlerde Hz. Muhammed'in de karikatürünün yer alacağı iddiası üzerine Alperen Ocakları üyesi 3 kişi, gece gazete binasının bulunduğu sokağa gelerek basın açıklaması yaptı.

ANKARA'DA CUMHURİYET GAZETESİ ÖNÜNDE PROTESTO

Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) üyesi bir grup, Cumhuriyet gazetesinin Charlie Hebdo dergisinden bazı karikatürleri yayınlamasına tepki gösterdi.  

4 sayfalık ekte Hz. Muhammed karikatürü yok

Charlie Hebdo'nun son sayısında yer alan karikatürleri yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi, kapakta yer alan Hazreti Muhammed karikatürünü yayınlamama kararı aldı. Utku Çakırözer'in Twitter'dan yaptığı açıklamada, dergiden karikatürlerin bulunduğu 4 sayfalık bir seçkiyle çıktı.

Grup, gece yarısından sonra Cumhuriyet gazetesinin Ahmet Rasim Sokak'ta bulunan bürosu önüne ellerinde "Charlie provokasyona devam ediyor" ve "Hem paralel hem kafir kuşağısın, Cumhuriyet sen kimin uşağısın" yazılı dövizlerle geldi.

MTTB İl Başkanı Ömer Nasuh Erdoğan, burada yaptığı açıklamada, Paris'teki terör saldırısının ardından devlet adamlarının da katılımıyla düzenlenen yürüyüşün, "katliamların ırkı, dini, rengi olduğunu ve Müslüman ülkelerdeki kıyımlara hiçbir zaman tepki verilmeyeceğini açıkça gösterdiğini" söyledi. 

Cumhuriyet gazetesi'nin de dergiden bazı karikatürleri yayımladığını dile getiren Erdoğan, "Elbette Türkiye'deki tüm basın kuruluşları özgürdür ancak yapılan yayınlar millete hizmet yönünde olmalıdır. Cumhuriyet gazetesi bu yayınıyla hangi devletlere hizmet etmektedir" ifadesini kullandı.

Erdoğan, Müslüman ülkelerin liderlerine ve basın kuruluşlarına, terör devletlerine karşı tavır koyma cesaretini kendilerinde bulmaları gerektiğini hatırlatmak istediklerini belirtti.

cum.jpg

İKİ CUMHURİYET YAZARI KARİKATÜRÜ KÖŞESİNE KOYDU

Cumhuriyet gazetesi yazarları Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya, Charile Hebdo'nun bugün çıkan sayısındaki Hz. Muhammed karikatürünü iki yazar köşelerinde yayımladı.

Kapaktaki resmi basmaktan vazgeçen gazete yönetimi, Charlie Hebdo dergisinin özel sayısından 4 sayfayı yayımladı. Buna karşın iki yazar, düşünce özgürlüğü çerçevesinde olay karikatüre köşesinde yer verdi.