BIST 10.269
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.437,36
HABER /  GÜNCEL

Jandarma operasyonu polisten gizledi

Jandarmanın ilçe merkezinde yaptığı operasyonla ilgili polise bilgi vermediği iddia edildi.

Abone ol

Bursa İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından geçen Pazar günü şehir merkezinde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 14 kişi mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Jandarmanın ilçe merkezinde yaptığı operasyonla ilgili polise bilgi vermediği iddia edildi.

Edinilen bilgiye göre, arkadaşları arasında 'Nurcan Reis' olarak tanınan Nurcan U. liderliğindeki suç örgütünün tefecilik ve çek-senet tahsilâtı yaptığı ihbarı üzerine harekete geçen İl jandarma Komutanlığı ekipleri, polis bölgesi olan merkez Osmangazi, Nilüfer ve Yenişehir ilçelerinde eş zamanlı operasyon düzenledi. Kendilerini 'factoring' şirketi görevlisi olarak tanıtarak yüzde 3 -7 faizle para verip tefecilik ve çek-senet tahsilâtı yaptıkları ileri sürülen Nurcan U. İle Melike Ç., Özlem T., Esra E., Olcay S., Erman E., İhsan A., Şenol A., Hakan T., İlker S., Çağlar T. ve Selami F. gözaltına alındı.

Bazı kamu kurumlarında çalışan görevlilere rüşvet verdikleri öne sürülen zanlıların faaliyet gösterdiği ofiste yapılan aramada, 12'si dizüstü olmak üzere 30 bilgisayar, 8 harici bellek, 5 adet çeşitli bankalara ait çek tevdi bordrosu, 4 hesap ekstresi, 3 adet çek fotokopisi, 20 adet çeşitli şirketlere ait kaşe, 5 adet tapu, 37 vergi levhası fotokopisi, 5 bin 61 dolar ve 3 bin 600 TL ele geçirildi.

Jandarmadaki sorgularının ardından adliyeye sevk edilen 14 kişinin tamamı serbest bırakıldı.

Operasyonu yapan İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin suçun işlendiği ilçelerin polis bölgesi olmasına rağmen operasyonu Emniyet'ten gizlediği iddia edildi. Nöbetçi savcıdan alınan izinle 14 ayrı adrese operasyon yaparak şüphelileri gözaltına alan jandarmanın kanuna aykırı bir işlem yaptığı ileri sürüldü.

Edinilen bilgilere göre, Bakanlar Kurulu Nisan 2009'da Jandarma ve Emniyetin sorumluluk alanının belirlenmesi hakkındaki yönetmeliklerde değişiklik yaptı. Yeni yönetmeliğin birinci maddesinin f fıkrasıyla jandarma ve polisin görev alanları belirlenirken sözkonusu maddede, "Esas olarak il ve ilçe belediye sınırları içindeki bölge polisin sorumluluk alanını, il ve ilçe belediye sınırları dışında kalan bölge ise jandarmanın sorumluluk alanını oluşturur." ifadeleri yer alıyor.

Öte yandan kanuna göre polis ya da jandarma bir diğerinin bölgesinde operasyon yapmak istediğinde haber vermek zorunda. Şehir merkezinde her hangi bir suçluyu gözaltına alması gereken jandarmanın durumu polise bildirmesi ve operasyonun birlikte yapılması gerekiyor. Polisi bilgilendirmeden jandarmaya tek başına operasyon izni veren savcının da görevi ihmal suçu işlediği iddia edildi.