BIST 9.973
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.427,33
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İzmir'in ilk 100 sanayi şirketi açıklandı

EBSO, 2009 yılında 17 milyon liranın üzerinde satış yapan firmaların üretimden satışlara göre sıralamasının yapıldığı ilk 100 firmayı açıkladı.

Abone ol

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancıların EBSO’da gerçekleştirdiği basın toplantısında 2009 yılı 100 büyük firma değerlendirmesini yaptı.

Sıralamaya göre 2008 yılında 17 milyon liralık üretimden satış barajını 296 firma aşarken 2009 yılında barajı aşan firma sayısı 254 oldu. Sıralamaya göre 100 büyük firma içinde en yüksek üretimden satış gerçekleştiren firmaların sıralamasına göre 5 milyon 389 bin lira ile TÜPRAŞ birinci, Vestel Elektronik 2 milyon 608 bin lira ile ikinci, HABAŞ Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi AŞ İzmir Şubesi ise 2 milyon 520 bin lira ile üçüncü oldu.

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, "Araştırmaya göre katılan firmaların 2009 yılı üretimlerinin, 2008'e göre yüzde 25 düştüğünü. İhracatların yüzde 30 azaldığını ve istihdamlarında yüzde 17.5’lik düşüşle zararların ise yüzde 41 oranında artış gösterdiğini söyledi.

2009 rakamlarının 2008 krizine hazırlıksız yakalanan firmalar nedeniyle kötü çıktığını ve 'krizin teğet geçip geçmediğini rakamların çok net ortaya koyduğunu ifade eden Yorgancılar, "Krizle birlikte bölgemiz firmalarında kapasite kullanım oranı yüzde 40- 45'lere düştü. Bankalar Kobilere kullandırdıkları kredileri geri çağırırken, yeni kredi açmadılar.

Şu an rakamlarda bir düzelme var. Ancak hala kriz öncesi rakamlara gelemedik. Bunu başarmak için istikrar gerekiyor. İstikrar içinde ülkenin birinci önceliği ekonomi olmalı" diye konuştu.

Yunanistan, İspanya gibi Avrupa Birliği üyelerinin krizle boğuştuğunu ve Türkiye'nin ihracatının önemli miktarının AB üyesi ülkelere olduğunu anlatan Yorgancılar, "Türkiye' ye bakıyorsunuz, üretim devam ediyor. Reel sektör demek ki iyi şeyler yapmış. Yatırım ve üretim merkezleri açılmış. Gaziantep, Denizli, Kayseri, Manisa İzmir gibi ülkenin her tarafında bacası tüten sanayi olduğunu görmekteyiz.

Bunu yaygınlaştırabilmek ve 2008'in başındaki rakamlara geri dönmemiz gerekiyor" dedi. Yorgancılar şunları kaydetti, "Hali hazırda çalışan istihdam grubu var. Çalışanların işlerinden olmaması için halihazırda çalışan düzene bir teşvik verilmesi gerekiyor. İnsanların işini kaybetmemesi gerekiyor.

Yeni yatırımlarla ilgili de hükümetin açıkladığı teşvik sistemi. Daha iyisi olur muydu olurdu. Hiçbir şey olmadan ucu açık bir teşvik sistemi olmaz. Proje, yatırım, istihdam, ihracat bazlı teşvik sistemi olur. Hükümetin üzerinde durduğu çeşitli kriterler var. İzmir’de yatırım teşvik belgesi için müracaat eden üyeleri biliyoruz.

Bu sayılarda istediğimiz oranları yakalayamadık. İnşallah bundan sonraki dönemde yakalarız."
Üretimden satış rakamlarına göre ilk 10 şöyle oluştu. TÜPRAŞ, Vestel Elektronik, HABAŞ, PETKİM, PHILSA, Vestel Beyaz Eşya, Erbakır, T.K.İ. Ege Linyitleri (Kamu), İzmir Demir Çelik, JTI Tütün Ürünleri.