BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

İtalya: Pompeii'yi bu sefer de yağmur vurdu

İtalya'nın en çok turist çeken bölgelerinden antik Pompeii kentinde yoğun yağış nedeniyle çökmeler yaşandı. İtalya antik kentin onarımı için acil fon tahsis etti. Roma'dan Övgü Pınar'ın haberi.

Abone ol

İtalya'da bulunan dünyanın en tanınmış antik kentlerinden Pompeii'de şiddetli yağış yüzünden çökmeler yaşandı.

İtalyan kültür hazinelerinin yeterince iyi korunmadığı tartışması başlatan olay BM ve AB’nin de tepkisini çekti. Hükümet, Pompeii’nin korunması için acil olarak 2 milyon euro’luk bir fon tahsis edilmesi kararı aldı.

Pompeii ve çevresinde geçen hafta sonundan itibaren görülen şiddetli yağışlar sonucu antik kentte 2 gün içinde 3 farklı alanda çökmeler meydana geldi.

Antik Roma İimparatorluğu'nun en büyük tapınaklarından biri olduğu düşünülen Venüs tapınağı, Porta Nocera mezar alanı ve bir duvarda kayda değer hasar oluştu.

'Muhteşem Düşüş'

Hasar alan bölgelerin, geçen yıl başlanan ve kısmen AB tarafından finanse edilen 105 milyon euro’luk bir restorasyon projesine dahil olması, “Fonlar nereye gidiyor?” sorusunun sorulmasına yol açtı.

İtalyan basını, UNESCO Dünya Kültür Mirasları’na dâhil olan Pompeii’nin korunması için yeterli önlemlerin alınmamasından hükümeti ve bürokrasinin yavaş işleyişini sorumlu tuttu.

Medyada ve internette yapılan yorumlarda da, İtalya’ya bu yıl yabancı film Oscar’ı kazandıran 'Muhteşem Güzellik' filmine göndermeler yapılarak İtalya’nın kültürel mirasının durumu için 'Muhteşem Düşüş' benzetmesi yapıldı.

Pompeii’deki hasarlar BM ve AB’nin de tepkisini çekti. AB Bölgesel Politikalar Komiseri Johannes Hahn, “Pompei sadece Avrupa için değil bütün dünya için simgesel öneme sahip” dedi.

İtalya’nın yeni Kültür Bakanı Dario Franceschini ise hem acil önlemlerin hem de uzun vadeli koruma planlarının devreye sokulacağını ve bunun için şu anda 2 milyon euro’luk bir fonun serbest bırakılacağını açıkladı. Bakan, “AB, İtalya’nın Pompeii’ye iyi baktığından emin olabilir” dedi.

Franceschini de 'Muhteşem Güzellik' filmine atıfta bulunarak Twitter’a, “[filmin yönetmeni Paolo] Sorrentino Oscar aldığı gece Pompeii’de bir duvar daha çöktü. Bu bir ders olmalı: Sahip olduğumuz güzelliğe inanmalı ve onu gururla korumalıyız” diye yazdı.

Napoli yakınlarındaki Pompeii antik kenti, MS 79 yılında Vezüv yanardağının patlaması sonucu küller altında kalmıştı.

Binlerce kişinin ölümüne yol açan yanardağ patlamasının ardından kenti kaplayan kül tabakası bir nevi koruma kalkanı işlevi görmüş ve kentin neredeyse o günkü halinde kalmasını sağlamıştı.

18. yüzyılda yapılan kazılarda bulunan antik kent her yıl yaklaşık 2.5 milyon turist çekiyor.