BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,80
ALTIN 2.399,11
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

İşte türbandan en karlı çıkan parti

Türbana özgürlük hangi partinin ayağındaki prangalardan kurtulmasına yol açtı?

Abone ol

Siyasetbilimci Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne'ye göre başörtüsü sorunun çözümü CHP'ye yaradı. Ana muhalefet partisi için şimdi kitlelere açılma vakti...

Zaman Gazetesi yazarı ve siyaset bilimci Mümtaz'er Türköne bugünkü yazısında türban-siyaset ilişkisine farklı bir bakış açısından yaklaştı. Türköne'ye göre CHP bakın nasıl büyük bir yükten kurtuldu:

Bayan öğrencilerin üniversite kapısında karşılaştıkları sorun, gerçekte hiçbir zaman bu öğrencilere özgü bir başörtüsü sorunu olmamıştı.

Başörtüsü yasağı Türkiye'de bir iktidar pratiği olarak icat edildi ve uygulandı. Bu pratiği uygulayan iktidar tarihin çöp sepetine yollanınca, bu yasağın varlık sebebi ortadan kalkmış oldu. CHP aslında genç kızlarımıza özgü bir sorunu çözmüyor; artık tek başına taşıyamadığı bir yükten kurtuluyor. Yani yeni bir iktidar pratiği geliştiriyor.

CHP KİTLE PARTİSİ HALİNE GELİYOR

Türköne, CHP'nin kitle partisi olmakla başörtüsü arasında doğru bir orantı olduğuna dikkat çektiği yazısını şöyle tamamladı:

Sorunu CHP çözecek. Bırakalım çözsün. Bu, CHP için bir fırsat. Atılan adımlara engel olmaması, itiraz etmemesi sorunu çözdüğünü gösteriyor. Böylece CHP artık ayağındaki prangalardan kurtulan bir kitle partisi haline geliyor.

Başörtüsü, yıllarca yıkanan beyinlere bir korku simgesi olarak yerleşti. Modern hayat biçimini laiklik adıyla benimseyen bu kesimin rahatlatılması ve toplumsal barışın pekiştirilmesi, şimdi başörtüsü sorununun çözümü ile rahatlayanların himmetine muhtaç.